APADOR CH, despre decizia CCR: Exprimarea voinţei poporului prin referendum nu are caracter absolut şi nu poate privi orice domeniu

APADOR-CH consideră că o alternativă la atacarea şi acuzarea publică a Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru fiecare decizie care nu convine unor grupuri politice este concentrarea eforturilor iniţiatorilor unor proiecte legislative pentru creşterea calităţii acestora. APADOR-CH susţine iniţiativa pentru constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru revizuirea Constituţiei, care să cuprindă, pe lângă politicieni, şi specialişti în teoria şi practica dreptului.
Filip Stan
19 iul. 2019, 10:31
APADOR CH, despre decizia CCR: Exprimarea voinţei poporului prin referendum nu are caracter absolut şi nu poate privi orice domeniu

APADOR-CH a comentat, vineri, decizia CR care a respins proiectele de revizuire a Constituţiei depuse de partidele parlamentare.

“Principalul argument al CCR a fost că respectivele proiecte încalcă limitele revizuirii Constituţiei. Detalierea raţionamentului CCR se va face în motivarea deciziei, când va fi publicată. În spaţiul public au apărut deja acuzaţii la adresa CCR în sensul că aceasta nu respectă voinţa suverană poporului, exprimată prin referendum, potrivit art. 2 din Constituţie”, se arată în comunicat.

Asociaţia precizează că, tot prin voinţă suverană, poporul a aprobat, prin Referendum, Constituţia României, inclusiv art. 152, denumit „Limitele revizuirii”, iar potrivit acestuia, Constituţia nu poate fi revizuită, dacă, printre altele, acea revizuire are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora (aspect avut în vedere de recenta decizie a CCR).

“Deci, exprimarea voinţei poporului prin referendum nu are caracter absolut şi nu poate privi orice domeniu, ci este limitată de situaţiile prevăzute în art. 152 din Constituţie, articol sugestiv denumit «Limitele revizuirii»”, a precizat asociaţia.

APADOR-CH consideră că o alternativă rezonabilă la atacarea şi acuzarea publică a CCR pentru fiecare decizie care nu convine unor anumite grupuri politice este concentrarea eforturilor iniţiatorilor unor proiecte legislative (de revizuire a Constituţiei sau cu alt obiect), pe creşterea calităţii acestor proiecte.

“Legile sau ordonanţele vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, în faţa CCR, pentru verificare. Şi, când unele vor fi infirmate, vina nu trebuie translatată, în mod invariabil la CCR, chiar dacă e foarte comod. Este nevoie ca proiectele legislative să fie redactate de persoane cu o solidă pregătire profesională, deoarece există o mare diferenţă între voinţa politică (uşor de exprimat în spaţiul public) şi transpunerea acesteia în norme legale de calitate corespunzătoare”, menţionează sursa citată.

APADOR-CH a mai precizat că ar fi deosebit de util ca la formularea temelor şi la redactarea întrebărilor pentru un referendum, rolul decisiv să îl aibă specialiştii în drept, considerănd că scopul unui referendum este rezolvarea unor probleme, nu crearea unora noi.

APADOR-CH mai precizează în comunicat că susţine iniţiativa unui segment din societatea civilă pentru constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru revizuirea Constituţiei, care, pe lângă politicieni, trebuie să cuprindă cât mai mulţi specialişti în teoria şi practica dreptului. Asociaţia consideră că aceştia nu trebuie să lucreze contra cronometru deoarece la revizuirea Constituţiei viteza nu este o calitate.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească Piedone la un abator din Popești-Leordeni. Șeful ANPC a rămas fără cuvinte. ”Nu îmi vine să cred”
Capital.ro
Călin Georgescu, în fruntea României. Decizia care răstoarnă viitorul țării: E sigur!
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Nenorocirea care a lovit din plin România. Copiii de 14 ani, cei mai afectați
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
O angajată a Universității din Varșovia a fost decapitată cu un topor de un tânăr
Cancan.ro
Surpriză URIAȘĂ: cine va câștiga alegerile din 18 mai? Primul sondaj pentru turul 2 dintre George Simion și Nicușor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul dintre cei mai mari actori. A strălucit pe scena Teatrului Național
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Moartea șocantă a unui român în Italia. A alunecat în propria locuință și s-a tăiat la mână. Ce a urmat este incredibil
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală