Românii, DEPENDENŢI de gaze: Circa 3,2 milioane gospodării le vor utiliza pentru încălzire, în 2030

Gazele naturale vor rămâne combustibilul preferat pentru încălzire în mediul urban în România, cel puţin până în 2030, când, potrivit proiecţiilor, aproape 3,2 milioane gospodării vor utiliza în principal această resursă energetică pentru încălzire, conform proiectului "Strategiei energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050", publicată de ministerul de resort.
Filip Stan
11 aug. 2019, 14:00
Românii, DEPENDENŢI de gaze: Circa 3,2 milioane gospodării le vor utiliza pentru încălzire, în 2030

Documentul semnalează că în ultimii 20 de ani centralele termice individuale pe bază de gaze naturale au crescut considerabil în popularitate, fiind preferate de gospodăriile rămase fără încălzire centralizată, fie prin falimentul SACET la care erau branşate, fie prin debranşare voluntară. De asemenea, o bună parte a locuinţelor noi, atât case cât şi blocuri de locuinţe, aleg centrala termică pe bază de gaze naturale, informează agerpres.ro.

„În prezent, există în România mai mult de 2,2 milioane gospodării cu centrale termice individuale, majoritatea în mediul urban. Deşi astfel de centrale pot asigura fără probleme confortul termic al întregii locuinţe în sezonul rece, o parte a gospodăriilor optează pentru încălzirea parţială a locuinţei, din raţiuni economice – în special cele cu locuinţe individuale, unde costurile cu încălzirea sunt mai mari. Gospodăriile ce utilizează gaze naturale pentru încălzire, dar care nu deţin centrale termice individuale, dispun fie de convectoare pe bază de gaze naturale, fie de sobe tradiţionale de teracotă. În mediul urban şi semi-urban, o practică obişnuită este utilizarea, în paralel, a gazelor naturale şi a lemnului de foc în sobele de teracotă. Peste 250.000 de gospodării folosesc astfel de instalaţii de încălzire”, se menţionează în proiectul de strategie.

Acesta subliniază că majoritatea locuinţelor noi, care urmează a fi construite până în 2030, vor adopta gazele naturale pentru încălzire, în defavoarea SACET, a biomasei şi a energiei electrice (pompe de căldură). În plus, o parte a locuinţelor existente urmează să treacă de la SACET sau încălzirea pe bază de lemn de foc la încălzirea pe bază de gaze naturale. Tranziţia este de aşteptat să aibă loc în special în mediul urban şi semi-urban, cu acces la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, chiar dacă va continua extinderea reţelei şi în mediul rural.

Consumul total de gaze naturale pentru încălzirea directă a locuinţelor este de aşteptat să crească uşor în următorii ani, influenţat de următorii factori: creşterea numărului de locuinţe ce utilizează în principal gaze naturale pentru încălzire cu 700.000; creşterea confortului termic în locuinţele încălzite cu gaze naturale, concomitent cu creşterea nivelului de trai; scăderea consumului prin creşterea eficienţei energetice a locuinţelor, determinată inclusiv de liberalizarea preţului la gaze naturale şi de creşterea treptată a preţului pe pieţele internaţionale.

Totodată, preţul gazelor naturale pentru gospodării este de aşteptat să crească de la 42 euro/MWh în prezent la 55 euro/MWh în 2030. Modelarea prevede o creştere a nivelului de trai al gospodăriilor, într-un ritm cel puţin egal cu cel al creşterii preţurilor, astfel încât nivelul general de sărăcie energetică nu va creşte din pricina preţului gazelor naturale, se mai precizează în proiectul de Strategie.

Ministerul Energiei a anunţat vineri publicarea proiectului de strategie, finalizarea raportului de mediu şi a studiului de evaluare adecvată, dezbaterea publice a acestor documente urmând să aibă loc în data de 15 octombrie.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Horoscop zilnic, duminică, 11 mai 2025. Drum pentru Gemeni
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Știrea care i-a îngrozit pe români. Ce subiect a devenit un fake
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale