COD RUTIER 2019: Şoferii pot să-şi aleagă singuri perioada de suspendare a permisului

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care le permite șoferilor să-și aleagă singuri perioada în care să le fie suspendat permisul, când sunt prinși că au încălcat Codul Rutier.

09 sept. 2019, 16:32
COD RUTIER 2019: Şoferii pot să-şi aleagă singuri perioada de suspendare a permisului

COD RUTIER 2019. Doi deputați susțin că măsura i-ar ajuta pe șoferii profesioniști să nu-și piardă veniturile. Dar organizațiile non-guvernamentale și Guvernul se opun acestui proiect, pentru că vinovații nu ar înțelege de ce sunt sancționați.

În proiectul de lege, care a fost adoptat tacit de Senat, se precizează că, în cazul suspendării permisului auto, șoferul îşi poate alege perioada suspendării într-un an, începând cu momentul încălcării Codului Rutier.

Proiectul celor doi deputaţi conţine şi excepţii. Şoferul nu trebuie să fi făcut fapte deosebit de grave, care prezintă pericol social şi care sunt infracţiuni pedepsite de Codul Penal.

COD RUTIER 2019. Veste bună pentru şoferi, ce se întâmplă cu punctul de amendă

Modificarea legislativă se referă la perioadele de suspendare prevăzute de Codul Rutier care diferă în funcţie de gravitatea tipului de contravenţie.

De pildă, rămâneţi fără permis pentru 30 de zile dacă nu aţi acordat prioritate pietonilor. Se acordă suspendarea de 60 de zile în cazul în care, să zicem, aţi trecut la culoarea roşie a semaforului şi aţi provocat un accident.

Cea mai lungă suspendare, de 90 de zile, se acordă dacă aţi condus, de exemplu, sub influenţa băuturilor alcoolice.

Deputaţii ALDE Ştefan Baisanu şi Adrian Mocanu susţin, în expunerea de motive, că legea ar veni în ajutorul şoferilor profesionişti, care pentru o încălcare minoră nu mai pot lucra şi pot rămâne astfel fără pâine. În plus, la nivel naţional am avea o problemă legată de suspendarea permiselor.

La solicitarea Ştirilor PRO TV de o oferi un punct de vedere, cei doi deputaţi, singurii iniţiatori ai proiectului, au refuzat să prezinte mai multe detalii despre modificarea legislativă.

De altfel, deputatul Adrian Mocanu a rămas fără carnet la începutul acestui an. A trecut cu maşina pe culoarea roşie a semaforului şi a lovit o tânără care traversa regulamentar pe o trecere de pietoni în Buzău.

Guvernul se opune proiectului pentru că nu s-ar realiza scopul educativ, iar soluţia propusă este neclară şi poate genera confuzii în aplicare.

De exemplu, nu se ştie ce se întâmplă dacă şoferul nu-şi alege perioada de suspendare sau cine pune în aplicare această lege.

Nici ONG-urile care apăra drepturile victimelor accidentelor rutiere nu susţin modificarea.

Ion Mihail, directorul Centrului de Consultanţă pentru Victimele Rutiere: „Spune că în aceste condiţii să le oferim drepturile celor care vor să facă puşcărie să-şi aleagă perioada de detenţie…”. Proiectul de lege va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.