BACALAUREAT 2020. Schimbări importante pentru elevi şi profesori anunţate de EDU.RO

BACALAUREAT 2020: Obligativitatea corectarii incrucisate intre judete nu mai apare in Ordinul cu regulile de Bacalaureat 2020, insa ministrul interimar sustine ca aceasta nu este exclusa si ca in spatiul public au aparut "dezinformari".
Filip Stan
02 oct. 2019, 06:46
BACALAUREAT 2020. Schimbări importante pentru elevi şi profesori anunţate de EDU.RO
BACALAUREAT 2020: „Evaluarea incrucisata intre judete a lucrarilor scrise nu este exclusa”, sustine Ministerul Educatiei. Prin urmare, corectarea incrucisata va putea fi posibila, insa nu inseamna ca ramane o procedura obligatorie, ca pana anul trecut.
 
Mai exact, din ordinul de ministru publicat cu 3 zile inainte sa inceapa scoala a disparut, fata de ordinul de anul trecut, mentiunea: „Profesorii evaluatori dintr-un/din judet/municipiul Bucuresti nu evalueaza lucrari ale candidatilor din propriul judet/municipiu”.
 
 
Va prezentam comunicatul integral transmis de Ministerul Educatiei:
 
„Precizarile Ministerului Educatiei Nationale privind modalitatea de evaluare a lucrarilor candidatilor la examenul national de Bacalaureat
 
Referitor la informatiile eronate vehiculate in spatiul public cu privire la modalitatea de evaluare a lucrarilor si a solutionarii contestatiilor in cadrul examenului national de Bacalaureat 2020, Ministerul Educatiei Nationale face urmatoarele precizari, menite sa informeze corect opinia publica:
Modalitatea de evaluare a lucrarilor scrise si de solutionare a contestatiilor in sesiunile examenului national de Bacalaureat din anul 2020 va fi aceeasi ca in sesiunile anterioare.
 
Acest fapt este statuat de ordinul de ministru nr. 4.950/2019 privind organizarea si desfasurarea examenului national de Bacalaureat, in care se mentioneaza ca modalitatea de evaluare a lucrarilor scrise si de solutionare a contestatiilor se realizeaza si in sesiunile anului 2020 la fel ca in sesiunile anterioare ale examenului de Bacalaureat. Asadar, evaluarea incrucisata intre judete a lucrarilor scrise nu este exclusa.

Articolul 9, alineatul (4) din ordinul MEN publicat în Monitorul Oficial: 

 “Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației Naționale”.

Articolul 9, alineatul (4), varianta inițială

“(4) Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale. Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu.”

Ministerul Educației renunță la obligativitatea ca profesorii corectori să fie formați în domeniul corectării exact în anul în care derulează cel mai mare proiect derulat de același Minister al Educației pe formarea profesorilor, “CRED”, cu buget de aproximativ 42 milioane de euro, cu finanțare nerambursabilă din bani europeni.

In acelasi timp, prin emiterea ordinului nr. 4.950/2019, Ministerul Educatiei Nationale a reglementat situatiile exceptionale aparute in sesiunile anterioare ale acestui examen.
 
Astfel:
 
– Pentru anumite discipline care se predau numai in anumite judete (cazul limbilor materne turca si croata, predate doar in judetul Constanta, respectiv Caras-Severin), chiar daca lucrarile scrise au fost transmise spre evaluare in alte judete, a fost necesar ca in comisiile de evaluare sa fie nominalizati profesori evaluatori din aceleasi judete din care proveneau lucrarile scrise. in concluzie, exceptia de la regula are incidenta strict limitata la aceste situatii.
 
– In fiecare judet, numarul de cadre didactice care se formeaza prin cursuri in domeniul evaluarii pentru examenul national de Bacalaureat se raporteaza la numarul elevilor care finalizeaza anual cursurile liceale. intrucat nu se poate face intotdeauna repartizarea strict echilibrata a lucrarilor scrise, ca urmare a evaluarii incrucisate intre judete a lucrarilor scrise, pot aparea situatii in care, in judete cu numar mic de elevi, sa fie transmise spre evaluare lucrari scrise din judete cu numar mare de elevi.
 
– In aceste conditii, dar luand in calcul si faptul ca legislatia in vigoare nu prevede obligativitatea cadrelor didactice de a participa la evaluarea lucrarilor scrise in cadrul examenelor nationale (Bacalaureat, Titularizare, Definitivat etc.) si nici la cursuri de formare, se impune, pentru cazurile anterior mentionate, ca in comisiile de evaluare sa fie nominalizati si profesori evaluatori care nu au finalizat cursuri de formare in domeniul evaluarii.
 
Ministerul Educatiei Nationale respinge categoric dezinformarile si interpretarile politicianiste date unor masuri punctuale, subliniind inca o data ca modalitatea de evaluare incrucisata nu a fost anulata.”
 
 
In legatura cu acest subiect, presedintele Klaus Iohannis a criticat in discursul de deschidere a anului scolar 2019-2020, eliminarea obligativitatii corectarii incurcisate: „Vedem cum, in loc sa fie adoptate masuri pentru cresterea calitatii educatiei, se prefera masuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat”.
 
Modalitatea de corectare incrucisata intre judete a lucrarilor de la examenul de Bacalaureat a fost introdusa din anul 2015, cu scopul de reducere a fraudelor. Mai exact, lucrari sunt corectate si notate de profesori din alt judet decat cel in care candidatii sustin examenele de Bacalaureat.

DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu și-a arătat gențile de lux! Costă peste 18.000 de euro! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum a ajuns noul ministru al Economiei, Radu Miruță, în instanţă pentru facturi neachitate la energie electrică
Capital.ro
Cutremur în Dosarul Caracal după 6 ani. Cazul NU s-a încheiat. Telefonul Luizei...
Playtech.ro
Orașul din România care i-a cucerit pe turiști în vara 2025. A întrecut inclusiv Madridul
DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cel puțin 9 persoane au murit din cauza caniculei! Temperaturile ridicate fac victime în toată Europa
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au făcut deja anunțul. Pe ce dată vine prima ninsoare în România, anul acesta
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Bancnotele naționale se schimbă în Euro. Se va renunța definitiv la banii vechi. Transformarea începe în 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
VIDEO | Incendiu la AFI Cotroceni. Pompierii intervin cu 10 autospeciale pentru stingerea flăcărilor. Mai multe mașini sunt blocate în parcarea subterană | UPDATE
MediaFlux
Putin e dispus să facă pace! Condițiile Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electoratul PSD: de la covrigi electorali la gogoși trrricolore