Ajutorul de deces va fi acordat, în curând, mai multor categorii de persoane

Un proiect de ordonanţă prevede câteva modificări în acordarea ajutorului de deces. Odată ce vor trece de Guvern aceste propuneri se va lărgi sfera persoanelor care pot obține această sumă de bani. Același proiect mai stabilește și competența teritorială a caselor de pensii de la care se cere ajutorul.

08 oct. 2019, 02:56
Ajutorul de deces va fi acordat, în curând, mai multor categorii de persoane

Prima modificare a acordării ajutorului de deces privește persoanele aflate în concediu de creștere a copilului. Ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului acestora sau al unui membru de familie, cu condiția ca persoana în cauză să fi fost asigurată înainte de a intra în concediu și raportul de muncă să fie suspendat.

Citeşte şi AJUTOR DE DECES 2018. Ultimele modificări. Cine beneficiază de MAJORĂRI şi ce acte sunt necesare pentru a încasa 4100 de lei

„Ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului persoanei aflate în concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 7 ani (…) sau al unui membru de familie al acesteia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I sau I din lege (salariați, funcționari publici, asimilați salariaților, aleși – n.red.) și raportul de muncă a fost suspendat”, prevede, mai exact, proiectul de ordonanță, care, odată ce va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, va modifica actuala lege a pensiilor.

În realitate, s-au ivit mai multe cazuri în care, în cazul decesului copilului, mamele nu au putut obține acest ajutor.

A doua modificare vizează persoanele care, la data decesului, nu mai aveau calitatea de asigurat. Dacă, în ultimele 3 luni anterioare decesului, persoana a fost asigurată măcar o zi, atunci ajutorul va fi acordat.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro.