AJUTOARE CĂLDURĂ IARNA 2019-2020. Ajutorul pentru căldură este un sprijin oferit pentru încălzirea locuinței, ce este acordat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2011, se cere anual la primăria localității, fie personal, fie prin intermediul asociației de proprietari a blocului.
Ajutorul pentru căldură (încălzire) este oferit de către statul român acelor persoane care au venituri prea mici pentru a-și permite costul integral pentru încălzirea locuinței și este se oferă timp de cel mult cinci luni pe an, în perioada sezonului rece, adică între lunile noiembrie și martie.
Pentru a obține ajutorul de căldură (încălzire), solicitanții trebuie să aibă venituri mai mici decât nivelurile stabilite de lege.
Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.
În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 750 de lei, anunță cei de la avocatnet.ro.
Deși cererile pentru ajutor trebuie depuse până pe 15 octombrie, ordonanța prevede că acestea pot fi depuse și ulterior. Însă în aceste cazuri ajutorul nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci în funcție de lunile rămase la momentul depunerii cererii.
În Bucureşti, cererile sau declaraţiile pe propria răspundere privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, conform OUG 70/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se depun la:
D.G.A.S.P.C. – Şos. Colentina nr. 25 – 27 021.242.75.60
D.G.A.S.P.C. – Cal. Moşilor nr. 32 021.252.19.70
D.G.A.S.P.C. – Bd. Basarabia nr. 90 021.250.06.61
(fosta locaţie a Primăriei sector 3) 0372.126.100 int 97/186/182
(în incinta Liceului Miron Nicolescu) 0372.900.789
021.423.28.36
Guvernul a aprobat, vineri, o Hotărâre de Guvern prin care alocă 61,28 de milioane de lei pentru energie termică, sumele fiind alocate pentru șase localități – Motru, Gheorghieni, Drobeta Turnu Severin, Brad, Focșani și Tulcea.
De asemenea, Guvernul a decis să aloce ajutoare pentru familiile victimelor tragicului accidnt din Ialomita.
Guvernul a alocat 5.000 de lei ajutor pentru fiecare familie, la care se adaugă 3.000 de lei pentru fiecare minor.
De ajutorul bănesc pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale pot beneficia familiile şi persoanele singure care realizează venituri de până la 615 lei/membru de familie, ajutor bănesc stabilit în funcţie de venitul net lunar.
De ajutorul bănesc pentru încălzirea locuinţei cu energie termică pot beneficia familiile care realizează venituri de până la 786 lei/membru de familie şi 1.082 lei în cazul persoanelor singure, stabilit în funcţie de venitul net lunar.
Pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 786 şi 1.082 lei, compensarea procentuală este de 10%.
De ajutorul bănesc pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri pot beneficia familiile şi persoanele singure care realizează venituri de până la 615 lei/membru de familie, ajutor bănesc stabilit în funcţie de venitul net lunar.
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili .
Cei care nu deţin altă formă de încălzire, precum şi consumatorilor vulnerabili care din motive tehnologice sau economice au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice, iar consumul este realizat respectând condiţiile contractului.
În cazul ajutorului pentru încălzirea locuinței cu energie electrică, potrivit prevederilor legale, este obligatorie efectuarea anchetei sociale.
Anumite bunuri mobile şi imobile, dar şi conturile bancare vă pot lăsa fără ajutoarele pentru încălzirea locuinţei.
Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei este următoarea.
În categoria bunurilor imobile intră clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti:
Conturile bancare cu o valoare de peste 3.000 lei sunt un impediment în obţinerea ajutorului pentru încălzirea locuinţei. La fel şi terenurile, animalele şi păsările din gospodărie.
Adică suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.
Pentru acordarea ajutorului bănesc, beneficiarii trebuie să prezinte următoarele acte: