Ce riscă şoferii platformelor de ridesharing de mâine. OUG „Uber”, în vigoare de la 1 noiembrie

De mâine şoferii platformelor de ridesharing trebuie să respecte prevederile OUG dată de cabinetul Dăncilă având în vedere că “Legea Uber”, care amână autorizarea platformelor de ridesharing până în februarie 2020, nu a ajuns la promulgare.
Filip Stan
31 oct. 2019, 14:00
Ce riscă şoferii platformelor de ridesharing de mâine. OUG

Ordonanța de ugență adoptată de Guvern la finalul lunii iunie spune clar: după 1 noiembrie vor putea să-și desfășoare activitatea doar aplicațiile de transport alternativ care au avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor și doar șoferii autorizați de către Autoritatea Rutieră Română.

Parlamentul a adoptat pe 22 octombrie un proiect de lege prin care împinge până în februarie 2020 termenul până la care aplicațiile precum Uber, Bolt, Clever sau Yango, precum și șoferii acestora se pot autoriza, însă legea nu a fost încă nu a fost trimisă la Cotroceni spre promulgare.

Prin urmare, în vigoare este ordonanța adoptată de Guvern în vară care dă dreptul autorităților ca de la 1 noiembrie să-i sancționeze cu până la 9.000 de lei pe șoferii Uber, Bolt, Clever sau Yango care nu respectă noile reguli sau nu sunt autorizați. Șoferii prinși pe picior greșit riscă și reținerea plăcuțelor de înmatriculare pentru 6 luni.

Cu 269 voturi „pentru” și o abținere deputații au adoptat pe 22 octombrie Legea de aprobare a ordonanței de urgență 49/2019 care reglementează activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto.

„Persoanele fizice şi juridice care derulează operaţiuni ce intră sub incidenţa prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiază de o perioadă de tranziţie până la data de 1 februarie 2020”, au stabilit parlamentarii, printr-un amendament.

Conform ordonanței de urgență adoptată de Executiv pe 25 iunie, noile prevederi urmau să intre în vigoare la 1 noiembrie 2019.

Alte amendamente adoptate de Parlament:

    Avizul tehnic pentru platformele digitale va avea o valabilitate de 24 de luni, și nu de 12 luni, cum era prevăzut în OUG.
    În situaţia în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezidentă, acesta este obligat să aibă pe toată perioada în care îşi desfăşoară activitatea de intermediere a transportului alternativ pe teritoriul României o filială înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului, prin care se derulează activitățile comerciale în România.
    Deputații au eliminat prevederea potrivit căreia copia conformă este eliberată numai pentru autoturismele deținute în proprietate, închiriere sau comodat care sunt înmatriculate în judeţul respectiv sau, după caz, în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Prin urmare, șoferii vor putea presta servicii de transport alternativ în orice localitate, indiferent de județul de înmatriculare a automobilului. Operatorul platformei digitale are obligația să achite la bugetul de stat o taxă în valoare de 100.000 lei la fiecare 24 de luni.

Potrivit unui răspuns al Administrației Prezidențiale pentru G4Media.ro, până în acest moment legea nu a ajuns la Palatul Cotroceni pentru a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ, adoptat pe 22 octombrie de Camera Deputaților, se află încă în perioada în care poate fi contestat la Curtea Constituțională de către senatori sau deputați.

În urmă cu trei săptămâni, Nicoleta Schroeder, Manager General Uber România, declara, potrivit News.ro, că peste jumătate dintre şoferii parteneri Uber din România ar avea conturile blocate, în condițiile intrării în vigoare a noii legislații la 1 noiembrie.

”O scădere drastică a numărului de maşini disponibile înseamnă un timp mai mare de aşteptare pentru utilizatori. (…) Suntem obligaţi să punem în aşteptare conturile şoferilor care nu vor avea toată documentaţia necesară până la 1 noiembrie. Şi noi, ca platformă, suntem în proces de autorizare, aşteptăm autorizaţia să iasă”, declara aceasta.

Potrivit datelor Ministerului Comunicațiilor, cei de la Clever au obținut aviz tehnic definitiv de funcționare, în timp ce Uber și Bolt au primit aviz tehnic provizoriu. Nu se precizează, însă, nimic despre Yango.

Ce condiții trebuie să respecte de la 1 noiembrie platformele de transport alternativ în privința mașinilor și a șoferilor, potrivit ordonanței 49/2019 adoptată de Guvern în iunie

Autoturismele care desfăşoară transport alternativ:

    nu trebuie să fie mai vechi de 15 ani
    au maxim 5 locuri
    au inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni;
    la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei;
    deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.

Șoferii:

    să aibă cel puțin 21 de ani
    să dețină permis de conducere de cel puțin 2 ani

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Wizz Air lansează un nou zbor din București către o țară puțin vizitată de români. Ruta va fi disponibilă începând cu luna octombrie
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cardinalul Robert Prevost este primul papă american din istorie
Cancan.ro
Cine este Robert Francis Prevost, noul Papă de la Vatican. Câți ani are și de când este preot
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania