Cel mai mare proiect de dezvoltare urbană prinde contur în Sectorul 5. FOTO şi VIDEO

Primăria Sectorului 5 se pregătește să pună în aplicare cel mai mare proiect de dezvoltare urbană din Europa Centrală și de Est din ultimii 30 de ani. 

01 nov. 2019, 16:22

Daniel Florea, primarul Sectorului 5, a vorbit, la Conferința „SECTORUL 5 – Exemplu de dezvoltare durabilă”, despre reducerea traficului prin centrul Bucureștiului și realizarea unor noi căi de intrare în oraș. 

”Un lucru foarte important și coloana vertebrală a acestui proiect este, de asemenea, prima parte a inelului median de circulație a Bucureștiului, care va face legătura dintre strada Brașov, până la Alexandriei. În prezent, dacă vii dinspre Alexandria sau dinspre Giurgiu, trebuie să ocolești prin centru pentru a merge spre Pitești. După ce noi vom face acești 2,4 km de drum, circulația prin centrul orașului se va reduce considerabil. Apoi urmează partea a doua de închidere a inelului median, între Alexandriei și strada Luică. Acolo avem nevoie și de sprijinul Municipalității și al Guvernului pentru că sunt multe proprietăți private care trebuie expropriate și acolo, din păcate, finanțarea depășește capacitățile Sectorului 5. Cu siguranță fiind vorba despre un proiect național și anume închiderea inelului median de circulație al Capitalei cu siguranță vom beneficia de sprijinul Guvernului.”

Tatiana Proskuryakova, reprezentanta Băncii Mondiale, a declarat că banii nu trebuie să fie o problemă pentru proiectele de investiţii din România şi din zonă, deoarece pot fi folosiţi atât bani europeni, cât şi bani din finanţări externe. 

„Munca noastră cu sectorul 5 a fost foarte importantă pentru noi. O parte crucială pentru strategia noastră trebuie să se concentreze pe viaţa oamenilor care lucrează în municipalităţi. Nici un proiect nu funcţionează fără o echipă dedicată şi competentă la conducere. Lucrăm deja de peste un an de zile şi sunt convinsă că vom întări această echipă. Finanţarea trebuie să vină atât în privat cât şi în sectorul public. Sunt multe investiţii care trebuie făcute în sectorul 5, pentru a dezvolta esenţa pe care o deţine.

Există două investiţii extraordinare în România, în zona Antiaeriană şi la Măgurele, ambele în zona sectorului 5. Pentru a porni aceste investiţii, trebuie să existe un plan foarte bun, care cred că deja există, dar şi investiţii publice cruciale. La nivel de conectivitate, digitalizare, dar şi la calitatea vieţii, spitale, şcoli. Oamenii trebuie să simtă că Sectorul 5 este locul în care trebuie să locuiască, iar acest sector trebuie să fie atractiv atât pentru companii. Am văzut şi prezentarea excelentă a doamnei ministru Mânzatu. România are acces major la surse de finanţare minunate, cum ar fi cele europene, dar este şi o destinaţie pentru finanţări externe. Banii nu trebuie să fie o problemă. Banca Mondială este pregătită să finanţeze proiecte în România. Nimic nu este imposibil de aici încolo”, a spus Tatiana Proskuryakova, managerul de ţară pentru România şi Ungaria din partea Băncii Mondiale.