Vortexul polar a slăbit. Temperaturi stratosferice mai mari cu 40 de grade Siberia

Atunci când vine vorba de sistemul climatic, cercetătorii nu cunosc chiar tot despre modul cum funcționează și cum afectează planeta. Cu toate acestea, se cunosc suficient de multe lucruri despre fenomenul global care afectează omenirea: schimbările climatice.

05 dec. 2019, 16:51
Vortexul polar a slăbit. Temperaturi stratosferice mai mari cu 40 de grade Siberia

Schimbările climatice nu sunt ceva nou pentru planeta noastră. Dimpotrivă, dintotdeauna toate formele de viață au încercat să se adapteze mediului, inclusiv schimbărilor climatice care au loc. Unele specii de animale și plante dispar, calotele polare se topesc, urșii polari au de suferit, regiuni întregi au probleme cu inundațiile sau cu seceta prelungită, stratul de ozon a avut și el de suferit, iar soarele este tot mai periculos pentru oameni. Asta ca să nu mai vorbim despre acumulările din ce în ce mai mari a gazelor de seră din atmosferă.

Ger în România. Cea mai scăzută temperatură, minus 17 grade la Vârful Omu. Minus 7 grade, la Bucureşti

Siberia nu este o regiune ocolită de dezastre climatice. Conform playtech.ro, s-a înregistrat un val de căldură începând din perioada 23-30 noiembrie, val care s-a agravat tot mai mult, luna decembrie fiind în mod normal luna temperaturilor scăzute și a zăpezii. Faptul că în Siberia temperatura stratosferei a crescut cu 40°C în numai câteva zile va influența temperaturile din Europa din această iarnă. Specialiștii consideră că încălzirea straturilor superioare ale stratosferei slăbește puterea vortexului polar.

Ce înseamnă această situație pentru clima europeană? Lipsa precipitațiilor sub formă de ninsoare, temperaturi mai ridicate față de normalul acestor perioade, dezechilibre ecologice. Pentru a nu ajunge cu toții refugiați climatici, ar trebui să reducem emisiile de dioxid de carbon, astfel încât până în 2050 acestea să fie negative la nivel planetar.