Bucăți microscopice de plastic au fost descoperite în cele mai virgine locuri ale Planetei, din adâncurile oceanului, până la gheața arctică. Un alt loc unde apare plasticul este corpul uman. Oamenii respiră plastic microscopic, mâncând și bând plastic zilnic.
Plasticul nu este biodegradabil, așa că se descompune în bucăți gradual mai mici, până când se răspândește peste tot, inclusiv în ceea ce mâncăm. Bucățelele au dimensiuni mai mici decât semințele de susan. Deși zeci de rapoarte au evidențiat tema importantă a microplasticului, comunitatea științifică este abia la început cercetătorilor pe această temă.
Oamenii ar putea ingera un card de credit din plastic săptămânal, a arătat studiul realizat de WWF International, în principal în apă potabilă, dar și prin surse precum crustacee, care tind să fie consumate întregi, astfel încât plasticul din sistemele lor digestive este și el consumat. Mierea este un alt aliment care conține plastic în cantități mai mari. Oamenii ajung să consume pe parcursul unei vieți 20 de kilograme de plastic, cât să facă două tomberoane pentru gunoi. „Folosim plasticul de decenii, dar nu realizăm impactul particulelor asupra sănătății noastre. Tot ce știm este că îl ingerăm și este potențial toxic„, spune Thava Palanisami de la University of Newcastle din Australia, care a colaborat la realizarea studiului WWF.