Generaţia „decreţeilor”: „Mama a făcut 22 de avorturi. Câteodată mă punea să sar pe burta ei”

Lipsa metodelor contraceptive și interzicerea avorturilor a dat naștere generației de “decreței”. Mii de femei disperate au recurs la diverse metode de întrerupere a sarcinii, care de multe ori s-au finalizat cu moartea lor.
Filip Stan
08 feb. 2020, 07:35
Generaţia

Mama Ioanei se poate considera “norocoasă”. Pentru că suferea de probleme de inima, avea dreptul să facă avorturi legal, la spital. Însă în lipsa unei educații sexuale, a ajuns să facă 22 de avorturi, atât în timpul comunismului, cât și în anii ’90. Mereu ajungea în stare gravă la spital, pentru că, mai întăi, încerca să scape de copil folosind metode “băbești”.

“Mama fost una dintre „norocoasele” vremii și făcea totul „legal” în spital, pentru că avea probleme cu inima. A fost în stare gravă de mai multe ori: o dată a fost „curățată” pe jumătate, a făcut infecție și era să moară. Mai pe românește, în sarcină gemelară, au scos doar unul, iar celalalt s-a infectat și mama era să-și piardă viață. Cunosc cazuri mai puțin norocoase”, spune Ioana.

„Câteodată mă punea să sar pe burta ei”! Vezi la ce metode periculoase a folosit femeia pentru a scăpă de sarcini!

Din cauza ca ajungea mereu in stare foarte grava la spital, medicii i-au oferit mamei Ioanei alternative pentru a nu ramane insarcinata, insa aceasta a refuzat de fiecare data. Ioana nu o condamna, doar o compatimeste. In lipsa unei educatii sexuale, nu a putut sa ia o decizie buna.

 

„Medicul i-a oferit alte alternative: legatura de trompe, sterilet si vasectomie (sotului). Chiar zicea: Doamna, nu o sa vina Ceausescu sa va caute „acolo”. De ce nu a acceptat? Buna intrebare. Eu cred ca din cauza de lipsa de informare, sincera sa fiu. Imi este foarte greu sa inteleg, in conditiile in care a sfatuit-o totusi un medic. Nu pot intelege nici in ziua de astazi ce a fost in capul ei”.

Cele 22 de avorturi ale mamei sale au marcat-o teribil pe Ioana. Numai cand aude cuvantul „avort” o apuca tremuratul. Isi aduce aminte cu groaza metodele la care recurgea mama sa ca sa puna capat sarcinilor.

„Mereu a incercat, inainte de a merge la medic, sa faca ceva pe cont propiu. La medic trebuia sa plateasca, asa ca incerca sa rezolve problema de acasa. Exemple am multe, atat din partea mamei, cat si din partea celor din jur: de la a ridica mobila prin casa pana la a bea bere cu cine stie ce pastile (ce ii ziceau babele), ceai de patrunjel sau spalaturi cu apa foarte fierbinte, in speranta ca poate porneste hemoragia. Cateodata ma punea sa sar pe burta ei, iar eu, fiind copil, nu imi dadeam seama ce vrea. Binenteles ca nu se intampla nimic si tot la medic ajungea”, isi aduce aminte Ioana.

Citește continuarea pe www.mamapentrudoi.ro.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care vor să-și monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat. Când se va lansa o nouă sesiune și de ce acte e nevoie
Capital.ro
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce sunt făcute sarmalele: „Nu voi mai mânca sarmale în viața mea. Nu am știut niciodată...”
Capital.ro
S-a dat interdicție în România. Este ilegal în sate și în orașele mici. Legea e deja activă
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'