Cum să-ţi protejezi casa neterminată pe timp de iarnă. Vezi câteva metode

Persoanele care au imobile în construcţie pot evita deteriorarea acestora pe perioada iernii cu o investiţie minimă. Anotimpul rece poate afecta o fundaţie turnată şi neprotejată, acoperişul casei care nu a fost învelit, dar şi pereţii.
Nicu Stan
07 nov. 2012, 06:48
Cum să-ţi protejezi casa neterminată pe timp de iarnă. Vezi câteva metode

Specialiştii în construcţii spun că, în cazul în care nu este protejată corespunzător, o construcţie va necesita reparaţii în primăvară, reparaţii pentru care proprietarul va plăti sume considerabile, în funcţie de elemenele deteriorate.

Cel mai grav lucru pentru o construcţie este deteriorarea fundaţiei. În acest caz, proprietarul va trebui să refacă din temelii construcţia. „Principala protecţie pentru fundaţie este rogojina. Şi totuşi, pentru o mai bună protecţie a unuia dintre elementele de structură, cele mai importante dintr-o clădire, este recomandat ca peste rogojină să se aplice şi o folie din plastic pentru a fi protejată de infiltraţiile de apă”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administrator la firma Policons Group.

Protejează fundaţia cu nisip

O altă soluţie pentru protejarea fundaţiei, în cazul în care aceasta a fost turnată de curând şi a prins-o îngheţul, este nisipul. „Se aşează un pat de nisip de cinci-zece centimetri grosime peste care se poate pune rogojina”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Lucian Bolcaş, administratorul site-ului www.constructii.ro.

În cazul în care şarpanta a fost ridicată, nu trebuie lăsată neprotejată în anotimpul rece. Şarpanta este toată îmbinarea de lemne care formează acoperişul casei. „Lemnul, dacă nu este protejat, va fi afectat de umezeală şi se va umfla”, a amintit administratorul Policons Group.

Rezolvarea mai ieftină este bineînţeles folia din plastic. „O soluţie provizorie, dar mai scumpă, constă în aplicarea unui strat de membrană peste astereala acoperişului. Peste stratul de membrană, când sunt reluate lucrările, poate fi montată direct învelitoarea”, a mai spus Ciprian Ana. Astereala acoperişului este partea din lemn peste care este prinsă învelitoarea.

Fereşte fierul beton de apă

Dacă anotimpul rece a prins construcţia cu diverse elemente de structură descoperite, cum ar fi stâlpii de susţinere, recomandat este ca armăturile rămase la suprafaţă să fie protejate, astfel încât să nu ruginească. În plus, este indicat ca pereţii casei să fie izolaţi cu polistiren din toamnă. Aceştia pot fi protejaţi şi cu folie din plastic. Dacă nu se iau măsuri, consecinţele vor fi grave. „Apa se va infiltra între rosturile cărămizilor, făcând ca pereţii să fie umezi pentru mulţi ani„, a adaugat Ciprian Ana.

Locurile unde se vor monta ferestrele vor trebui şi ele acoperite cu folie din plastic. „Dacă rămân libere, va bate vântul, zăpada se va strecura pe pereţi şi va fi umezeală, care va face ca tencuiala să se macine şi să dispară de pe pereţi”, a precizat Ciprian Ana.

Neglijenţa costă

Chiar dacă se ştie ce trebuie făcut, mulţi constructori ignoră protecţia pentru îngheţ şi se trezesc primavăra că trebuie refăcute anumite lucrări neprotejate din toamnă. „Mulţi constructori se comportă asemenea copiilor când intră în vacanţă pe timpul rece. Aruncă lopeţile şi au terminat lucrul pe anul respectiv”, a mai spus administratorul Policons Group.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici