ISU, după incidentul de la Marius Nasta: Nu a fost fum, nu a existat niciun incendiu

Incidentul de duminică seara de la Institutul Marius Nasta din Capitală a iscat un val de reacții. Un angajat al spitalului a sunat la 112 și a transmis că a pornit un incendiu a izbucnit la Unitatea Mobilă din curtea spitalului.

22 feb. 2021, 13:20
ISU, după incidentul de la Marius Nasta: Nu a fost fum, nu a existat niciun incendiu

Conform ISU, nu a existat niciun fum, așa cum au declarat inițial cei de la spital.

Nu ar fi fost niciun scurtcircuit, nu s-a întâmplat nimic. Conform ipotezei de lucru din acest moment, cel mai probabil, aerul viciat, aerul expirat al pacienților, a ieșit afară și în contact cu temperatura scăzută s-a transformat în abur, condens.

Paznicii ar fi observat aburul și ar fi raportat de fapt fum, fapt care a alarmat întregul personal al spitalului și a condus la alertarea autorităților. Până în acest moment nu s-a deschis dosar penal pentru cercetare în rem, potrivit antena3.ro.

Radu Rotaru, coordonator proiecte Fundația SMURD, care deține Unitatea Mobilă ATI, a făcut luni declarații la Institutul Marius Nasta, după ce s-a verificat întreaga unitate și a explicat ce s-a întâmplat, de fapt, duminică seara.

„Fumul pe care l-au sesizat este probabil din doi factori. Unul – probabil generatorul unității a pornit astfel încât să preia tot necesarul electric al unității, pentru că probabil a fost doar o fluctuație de curent ori s-a întrerupt curent pentru o fracțiune de secundă. Și este un motor Diesel care scoate foarte mult fum, mai ales în condiții de pornire, mai ales la temperaturi scăzute. Probabil mirosul de aici venise.

Iar ceea ce au sesizat ei ulterior și li s-a părut că era fum, era practic aburul de la climatizare. Practic sistemul de climatizare dintr-o Terapie Intensivă cum este a noastră nu recirculă aerul. Îți bagă 100% aer curat în CTA și-ți scoate printr-o hotă tot aerul din unitate, schimbându-l la circa 30 cicluri pe ora. În momentul în care tu scoți din unitate aer la 24 de grade, afară, unde sunt 0 grade, se produce același efect că atunci când expiri iarnă cu gură deschisă, se produse acel abur.

Au fost verificate toate cablurile, toată zona, nu există funingine, nu există fum. Absolut nimic. Cu siguranță nu avea cum să fie flacăra, am vorbit și cu pompierii. Se poate crea o iluzie optică. Nu există nicio zona arsă, sau funingine, sau fum. La ultima verificare nu s-a semnalat absolut nicio problema. Au constatat că toate lucrurile sunt în regulă. A fost o alarmă falsă”, a declarat Radu Rotaru.

Lucian Bode, despre incidentul de la Institutul ”Marius Nasta”: Nu a fost vorba de un incendiu, nimeni nu a avut de suferit. Așteptăm raportul final

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat luni dimineață că raportul preliminar realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov (ISUBIF) arată că la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală nu s-a înregistrat duminică seară un incendiu.

”Am văzut raportul preliminar al ISUBIF. Nu a fost vorba de un incendiu, nimeni nu a avut de suferit. Pacienții au fost mutați rapid. Așteptăm raportul final pentru a vedea cauzele incidentului”, a declarat Bode la Antena 3