Cum ajunge un copil cu ambii părinţii infectaţi cu COVID într-un centru de asistenţă socială. Ce se întâmplă cu drepturile părinteşti

Autoritatea Naţionala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a transmis, marţi, că ocrotirea temporară a copiilor din familii COVID, prevăzută în legea privind carantina şi izolarea, nu poate fi dispusă dacă părintele desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă – prieten sau vecin. Măsura a funcţionat şi în starea de urgenţă, fiind puse la dispoziţia autorităţilor 611 locuri. Doar patru copii au avut nevoie de ocrotire temporară, în prezent aceştia fiind în familii.
Filip Stan
14 iul. 2020, 10:42
Cum ajunge un copil cu ambii părinţii infectaţi cu COVID într-un centru de asistenţă socială. Ce se întâmplă cu drepturile părinteşti

Autoritatea Naţionala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a transmis precizări „în contextul informaţiilor inexacte vehiculate în spaţiul public cu privire la măsurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19 ai căror copii pot fi monitorizaţi, supravegheaţi sau îngrijiţi de către DGASPC în situaţii excepţionale„.

Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cuprinde o prevedere în sprijinul familiilor, care din cauza stării de sănătate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se află în situaţia excepţională de a nu mai putea oferi îngrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioadă temporară.

CE ÎNSEAMNĂ OCROTIRE TEMPORARĂ

Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire şi supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistenţă socială.

CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARĂ

Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical şi DSP, cu acordul părintelui, în situaţia în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoştinţe.

Citeşte şi BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 637 noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore. 30 de oameni au murit, 21.803 de pacienţi vindecaţi

ALTERNATIVĂ LA MĂSURA OCROTIRII TEMPORARE

Ocrotirea temporară nu poate fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă (prieten, cunoştinţă, vecin etc) pentru supravegherea şi îngrijirea copilului sau adultului dependent.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DREPTURILE PĂRINTEŞTI

Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti sau a drepturilor ocrotitorilor legali.

UNDE VOR FI ÎNGRIJIŢI ŞI SUPRAVEGHEAŢI COPIII SAU ADULŢII DEPENDENŢI

Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor oferi, în aceste situaţii excepţionale, servicii de îngrijire şi supraveghere în spaţii corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) şi personal specializat, în funcţie de vârsta şi de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere şi îngrijire.

Instituţia precizează că această măsură de ocrotire temporară a funcţionat şi pe parcursul stării de urgenţă, prin colaborarea cu DGASPC-urile din ţară, la recomandarea ANDPDCA.

DGASPC-urile au pus la dispoziţie 611 locuri pentru astfel de situaţii excepţionale şi au fost înregistrate 4 astfel de cazuri: 2 în judeţul Teleorman, 1 în judeţul Suceava şi 1 în judeţul Buzău.

În acest moment, toţi copii se află în familie, după ce acestea au depăşit cu bine perioada spitalizării.

Această măsură de ocrotire instituită prin lege pentru a putea avea siguranţa acoperirii acestor nevoi excepţionale atât la copii, cât şi la adulţii aflaţi în situaţie de dependenţă faţă de familie este gândită tocmai pentru a veni în sprijinul familiilor, care se pot afla în aceste circumstanţe grele. Decizia părintelui/reprezentantului legal este suverană şi nimeni nu poate institui această măsură fără acordul acestuia. Ocrotirea temporară nu este altceva decât expresia preocupării noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar dacă aceste situaţii s-au dovedit a fi extrem de rare„, declară Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Cât vor costa motorina şi benzina din 1 august? Preţurile se măresc după creşterea taxelor
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Noi condiții de călătorie pentru copii. Fără buletin electronic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Nepoata regelui Mihai se declară ființă non-binară. Mesajul transmis de Eelaz Biarneix: „Sunt într-un punct intermediar”
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Ce înseamnă CASS aplicată asupra pensiilor de peste 3.000 de lei. Ilie Bolojan a venit cu explicații clare
MediaFlux
Câți bani pierd pensionarii după aplicarea CASS de 10%. Ilie Bolojan a dat un exemplu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs