Trenuri întârziate şi circulaţie îngreunată pe mai multe drumuri din cauza vremii. Poliţiştii atrag atenţia că anvelopele de iarnă sunt obligatorii

Ninsorile, viscolul şi vremea rece din ultimele zile a creat probleme în traficul rutier şi feroviar. Mai multe trenuri au înregistrat întârzieri, iar politiştii avertizează că circulaţia rutieră este îngreunată din cauza depunerilor de zăpadă şi a copacilor doborâţi de vânt.

17 mart. 2021, 10:46
Trenuri întârziate şi circulaţie îngreunată pe mai multe drumuri din cauza vremii. Poliţiştii atrag atenţia că anvelopele de iarnă sunt obligatorii

Trenuri întârziate şi circulaţie îngreunată pe mai multe drumuri din cauza vremii. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în urma ninsorii viscolite, traficul rutier este oprit pe DN 11 Brețcu (jud. Covasna) – Oituz (jud. Bacău) din cauza unor copaci căzuți pe carosabil. Se acționează pentru remedierea situației.

Citeşte şi: Anvelope iarna 2020. La ce dată trebuie montate cauciucurile pentru sezonul rece. Poliţiştii anunţă amenzi de mii de lei

De asemenea, din cauza depunerii de zăpadă pe partea carosabilă, este instituită restricție de tonaj pentru autovehiculele peste 7,5 tone pe DN 73A Râșnov-Predeal, județul Brașov, acestea fiind redirecționate pe DN1.

Sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare și se circulă în condiții de iarnă în județele:

– Alba (DN75, DN1R  Scărișoara-Vărtop și DN 67C Transalpina);

– Argeș (DN73 Dâmbovicioara-Fundata);

– Bistrița-Năsăud (DN17 – Pasul Tihuța);

– Bihor (DN1H – Șinteu, DN75 Măgura-Vârtop);

– Brașov (ninge abundent pe toate arterele rutiere din județ)

– Caraș-Severin (DN6 Armeniș-Cornea, DN58 – Carașova, DN68 – Bucova, DN57B – Oravița;

– Cluj (DN1 Dumbrava-Izvoru Crișului, DN 1R- loc. Beliș);

– Covasna (ninsoare viscolită pe DN 11 Brețcu-Oituz – zăpadă 10 cm, DN 13-loc.Reci, DN 13E);

– Gorj (DN67 C-Rânca);

– Harghita (DN13B Gheorgheni-Praid);

– Hunedoara (DN 66 loc. Banița, Livezeni –DN7A și DN66A);

– Maramureș (DN18 Baia Sprie-Pasul Gutâi, DN 18 – loc.Borșa);

– Neamț (DN 15B și DN 15 C – Târgu Neamț);

– Prahova (DN1 – între km. 119 (Azuga) – 138 (limită cu jud. Brașov, DN 1A – loc. Blejoi, DN71 Sinaia-Târgoviște);

– Vrancea (DN 2D și DN 2R – zona de munte);

– Vâlcea (DN 7A Voineasa – limită cu jud.Hunedoara).

Se intervine cu utilaje de deszăpezire pentru împrăștierea materialului antiderapant.

În celelalte județe se circulă în condițiile unui carosabil umed, vizibilitatea fiind bună.

Poliţiştii reamintesc că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă.

Codul Rutier interzice circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Mențiunea, în ce privește legea caucicurilor de iarnă, este că șoferii nu sunt neapărat obligați să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă începând cu data de 1 noiembrie, ci doar dacă aleg să conducă pe drumurile publice ”cu probleme”.

 

Trenuri întârziate din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată

Traficul feroviar a fost oprit temporar pe relația Malnaș Băi – Bicsadu Oltului – Băile Tușnad – Tușnad Sat, din cauza mai multor copaci prăbușiți pe calea ferată. Zeci de feroviarii acționează încă din cursul nopții pentru îndepărtarea și tăierea copacilor prăbușiți pe calea ferată și pentru remedierea deranjamentelor la liniile de contact rupte de copaci.
CFR-iștii acționează încă din cursul nopții pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe calea ferată și cu două drezine pantograf pentru remedierea defecțiunilor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact.

Până la finalizarea intervențiilor, 4 trenuri de călători staționează temporar în gările Tușnad Sat, Bicsadu Oltului și Malnaș Băi.
Trenuri staționate în gările Tușnad Sat, Bicsadu Oltului și Malnaș Băi:
IR 1641 București Nord – Baia Mare
IR 1642 Baia Mare – București Nord
R 4501 Brașov – Gheorghieni
R 4505 Brașov – Siculeni

Și în vestul țării, tot din cauza vremii nefavorabile, mai mulți copaci au căzut pe calea ferată, între stațiile Bănița și Merișor, unde la această oră trenurile circulă tractate cu locomotive Diesel, măsură menținută până la remedierea deranjamentelor înregistrate la linia de contact și înlocuirea componentelor avariate de copacii prăbușiți.

Conducerea CFR recomandă călătorilor că în această perioadă, în care sunt anunţate condiţii meteo nefavorabile, să solicite informaţiile referitoare la condiţiile de circulaţie a trenurilor la numărul de telefon 021/9521 – Informaţii CFR – iar pentru verificarea orelor de sosire sau plecare din gările Bucureşti Nord, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Constanţa pot accesa site-ul administratorului infrastructurii feroviare – www.cfr.ro, domeniul camere web – , unde panourile de sosiri/plecări sunt actualizate din minut în minut.