Stelian Ion: Justiţia are nevoie de o haină nouă. După 17 ani este nevoie de o nouă legislaţie

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, luni, că este nevoie de o nouă legislaţie în domeniul justiţiei, întrucât "deja legislaţia pe alocuri este incoerentă".

29 mart. 2021, 12:56
Stelian Ion: Justiţia are nevoie de o haină nouă. După 17 ani este nevoie de o nouă legislaţie

Stelian Ion a trimis Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a Legilor Justiţiei.

„După 17 ani este nevoie de o nouă legislaţie pentru că au survenit multe modificări. Deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele şi, în urma modificărilor survenite şi în 2018, a devenit foarte clar pentru noi că este nevoie de adoptarea unor noi legi. Simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente. Justiţia are nevoie de o haină nouă şi aceasta o poate reprezenta acest pachet legislativ”, a declarat ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Ministrul Stelian Ion a adăugat că „este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă”, iar „consultarea publică a fost una consistentă”.

„După cum ştiţi, proiectul a fost pus în dezbatere acum aproximativ 6 luni. Au fost consultate instituţiile care ţin de sistemul judiciar, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi am ţinut cont de toate propunerile care ne-au venit, le-am analizat pe toate şi a rezultat această variantă care pentru mine este una foarte, foarte bună, reprezintă un fundament nou pentru sistemul judiciar, reprezintă o bază de plecare spre o justiţie mai eficientă şi mai corectă”, a mai spus Stelian Ion.

În opinia ministrului Justiţiei, noile măsuri ar putea ajuta la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

„Acest fundament nou ar putea să ne ajute foarte mult şi în obiectivul de ridicare a MCV. De asemenea, trebuie să ţinem cont foarte clar şi de faptul că respectarea principiilor statului de drept reprezintă o condiţie pentru atragerea fondurilor europene şi de aceea acest pachet legislativ este cu atât mai important”, a completat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a adăugat că respectarea principiilor statului de drept reprezintă o condiţie pentru atragerea fondurilor europene.

„O greşeală făcută frecvent în ultimii ani o reprezintă aceea că s-a legiferat în funcţie de persoane şi nu în funcţie de soluţii echilibrate care să reziste la încercările ce pot surveni. E o filosofie pe care am abordat-o în elaborarea acestui proiect: nu ne-am uitat la persoanele care ocupă vremelnic anumite funcţii, ci ne-am uitat mai degrabă la a găsi soluţii echilibrate astfel încât aceste instituţii să reziste oricăror încercări care ar putea surveni la un moment dat, când o persoană sau alta nu îşi îndeplineşte atribuţiile aşa cum ar trebui”, a explicat Stelian Ion.

Stelian Ion a vorbit şi despre numirile procurorilor de rang înalt, dar şi despre revocarea acestora.

„În momentul în care actorii principali în această numire, care sunt ministrul Justiţiei, pe de-o parte, pe de altă parte CSM şi în final preşedintele statului, se aliniază cu privire la o anumită opţiune, lucrurile nu pot fi decât bune. Am conferit un rol mai important CSM, al cărui aviz pe aceste numiri are, cel puţin la avizul negativ, are o valoare de aviz conform”, a explicat Stelian Ion.

Referitor la revocarea procurorilor de rang înalt, ministrul Justiţiei a afirmat: „Am ţinut cont de hotărârea CEDO în cauza Kovesi contra României, este foarte important ca în această procedură de revocare să existe o posibilitate pentru procurul revocat să se adreseze instanţei de judecată. În acest proiect de lege există această posibiltate ca decretul de revocare să poată fi atacat şi pentru motive de legalitate şi pentru motive de temeinicie, să fie atacat în instanţa de contencios administrativ fără nicio procedură prealabilă. E un element de noutate binevenit”.