Influenţa SUA în Bolivia a durat mai puţin de un an. Candidatul lui Evo Morales a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur

Candidatul socialist Luis Arce a câştigat alegerile prezidenţiale din Bolivia din primul tur, potrivit unui exit-poll al rezultatelor votului desfăşurat duminică ce ar aduce partidul de stânga al lui Evo Morales înapoi la putere.

19 oct. 2020, 05:44
Influenţa SUA în Bolivia a durat mai puţin de un an. Candidatul lui Evo Morales a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur

Potrivit numărătorii rapide Ciesmori difuzate de canalul televiziunii boliviene Unitel, fostul ministru al economiei Luis Arce a obţinut 52,4% din voturi, în timp ce principalul său rival, centristul Carlos Mesa 31,5%, asigurând astfel întoarcerea la putere a Mişcării pentru Socialism (MAS). Pentru a câştiga direct, un candidat are nevoie de cel puţin 40% din voturi şi de un avans de cel puţin 10 puncte procentuale.

Pentru prima dată după 20 de ani, Evo Morales (2006-2019), lider emblematic al stângii sud-americane, nu a fost candidat la preşedinţie. La 10 noiembrie 2019, el a demisionat în plină criză politică, acuzat de fraudă de către opoziţie, în timp ce candida pentru al patrulea mandat.

Citeşte şi Isteria generată de coronavirus le-a luat minţile. Ţăranii au distrus mai multe relee de comunicaţii, crezând că sunt antene 5G

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, preşedintele argentinian Alberto Fernandez şi președintele cubanez Miguel Diaz-Canel au condamnat la vremea respectivă „lovitura de stat” din Bolivia, după demisia preşedintelui Evo Morales, determinat să renunţe la funcţie după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale şi de apelurile la demisie ale poliţiei şi armatei. Poziţii similare au fost exprimate şi de Mexic şi Argentina, unde noii lideri aleşi sunt de stânga, opinia unanimă fiind că în spatele acestei acţiuni au fost Statele Unite ale Americii.

Ministrul de externe mexican a afirmat chiar că ţara sa respinge ceea ce a numit o operaţiune militară în Bolivia, adăugând că „nu trebuie să existe o lovitură de stat”.