Un nou tip de pensie în România. S-ar putea acorda timp de doi ani

Un proiect de lege inițiat de un parlamentar PSD ar putea modifica din nou Legea pensiilor. Proiectul prevede introducerea unui nou tip de pensie în România: pensia moştenită. "În cazul în care o persoană decedează și nu a apucat să-și încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire, iar moștenitorul poate beneficia de drepturile cuvenite ale decedatului pentru o perioadă de 2 ani de zile", a explicat senatorul PSD Ioan Deneş.
Alina Andrei
20 apr. 2021, 16:32
Un nou tip de pensie în România. S-ar putea acorda timp de doi ani

Senatorul PSD Ioan Deneș a înregistrat la Senat pentru dezbatere o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede introducerea unui nou tip de pensie în România: pensia moştenită.

„Am depus la Parlamentul României inițiativa legislativă a „Pensiei moștenite” prin modificarea Legii 263/2010 privind Legea sistemului unitar de pensii publice

Acestă inițiativă vine să facă dreptate multor contribuabili care au contribuit la bugetul de pensii zeci de ani, mult peste limita minimă de cotizare, și care fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare.

(…) în cazul în care o persoană decedează și nu a apucat să-și încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire, iar moștenitorul poate beneficia de drepturile cuvenite ale decedatului pentru o perioadă de 2 ani de zile”, a explicat senatorul PSD Ioan Deneş.

Citeşte şi: Pensii 2021. Se reduce vârsta de pensionare pentru această categorie de români. Care sunt condițiile!

Proiect de lege privind introducerea pensiei moştenite by Alina Andrei Bodrug on Scribd

În ce condiţii s-ar putea obţine „pensia moştenită”

Pensia moștenită se acordă moștenitorilor legali pentru o perioadă de 2 ani de zile din momentul decesului persoanei, dacă decedatul îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, sau dacă îndeplinea vârsta legală de pensionare cu stagiu complet de cotizare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați, a mai explicat senatorul PSD.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Raluca Turcan: „Nu tindem spre o majorare artificială. Am putea face majorări din pix, dar ați văzut unde au dus”

„După 2 ani de zile de la acordarea pensiei moştenite din momentul decesului persoanei, moştenitori legali, conform dispozițiilor referitoare la moştenire prevăzute în Codul Civil, Legea nr. 287/2009, au dreptul la pensie de urmaş, conform condițiilor legale prevăzute pentru ,,Pensia de urmaş” în acord cu legislația în vigoare.

Având în vedere că vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, şi 65 de ani pentru bărbați, iar în perioada următoare se urmăreşte creşterea pragului la 70 de ani, iar speranța de viată după intrarea la pensie este între 71 şi 79 de ani, conform datelor publicate în 2020 de Institutul de Statistică, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, este necesară introducerea unei compensaţii pentru o perioadă limitată, astfel încât urmaşii să beneficieze de o parte din pensia celui/celei care a contribuit zeci de ani la sistemul de pensii de stat, având stagiul complet ca urmare a faptului că pensia constituie un drept patrimonial, aşa cum a statuat şi practica Curții Europene a Drepturilor Omului şi Curtea de Justiție a Uniunii Europene şi aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor Uniunii Europene, după decesul unei persoane care avea împlinită vârsta standard de pensionare, îndeplinea condițiile pentru obţinerea unei pensii şi avea stagiul complet de cotizare, moştenitorii legali au dreptul la o pensie moştenită pentru o anumită perioadă de timp”, se arată în expunerea de motive la iniţiativa senatorului PSD.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 17.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai mare furnizor de gaze naturale, schimbări majore. Ce trebuie să știe românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan