Raluca Turcan, anunţ ofical despre majorarea alocaţiilor şi implementarea salariului minim european

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut mai multe precizări privind salariul minim european, dar şi schimbarea formulei de calcul pentru salariul minim în România.

25 mai 2021, 14:57
Raluca Turcan, anunţ ofical despre majorarea alocaţiilor şi implementarea salariului minim european

Raluca Turcan a vorbit marţi despre salariul minim din România, dar și de cel din Europa. Potrivit ministrului Muncii, venitul minim câștigat de o mare parte din populație ar trebui stabilit în funcție de niște indicatori clari. Cu privire la salariu din Europa, Raluca Turcan a explicat modul în care țările membre îl stabilesc.

„În privinţa salariului minim european, simt nevoia să fac câteva precizări. În primul rând, la nivel european este vorba de o dezbatere. Este un proces în curs, în care ţările îşi exprimă variantele de adoptare ale salariului minim. În România, anul trecut pentru prima dată în România salariul minim a rezultat dintr-un dialog social şi a fost calculat în baza unor indicatori obiectivi, astfel încât să crească, dar să fie susţinut de economie. Asta vrem şi pe viitor.

Dar în plus, vrem o variantă predictibilă. Să nu trebuiască anual să venim cu un HG care să arate indicatorii pe care îi luăm în calcul, ci să venim cu un act normativ care să spună că în România salariul minim va avea următoarele date, următorii indicatori la bază, astfel încât mediul economic să ştie din timp ce salarii minime trebuie să plătească, iar oamenii să aibă predictibilitatea creşterii veniturilor lor”, a declarat Raluca Turcan după şedinţa PNL.

În România, milioane de cetățeni își duc traiul greu cu un salariu minim pe economie, care în cel mai fericit caz îl câștigă toți membrii familiei. Începând cu luna ianuarie a acestui an, salariu minim a crescut cu 40 de lei față de 2020, astfel că un angajat primește acum în mână 1.386 de lei, o sumă destul de mică pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi.

În cadrul unei conferințe de presă, Raluca Turcan a dezvăluit modul prin care este stabilit acest salariu minim în Europa, după ce țările implicate își exprimă propunerile.

Procedura de depunere a dosarului pentru alocaţia de stat a copilului s-ar putea simplifica, iar elevii ar putea primi alocaţie pe toată durata studiilor

În privința salariului minim din România, acesta a fost stabilit în urma unui dialog social, având la bază resursele financiare obiective pe care statul le-ar putea asigura.

”În privința salariului minim european, simt nevoia să fac câteva precizări. În primul rând, la nivel european, este vorba despre o dezbatere și este un proces în curs, în care țările își exprimă variantele de abordare ale salariului minim.

În România, știți că anul trecut, pentru prima dată, salariul minim a rezultat dintr-un dialog social și a fost calculat în baza unor indicatori obiectivi, astfel încât să crească și salariul, dar să fie și susținut de economie.

Același lucru ne propunem și pe viitor. Dar, în plus față se asta, ne dorim o variantă predictibilă, adică să nu fie nevoie ca în fiecare an să venim cu un HG în urma dialogului social, să decidem indicatorii pe care îi luăm în calcul, ci să venim cu un act normativ, care să spună că, în România, salariul minim va avea următorii indicatori la bază.

Raluca Turcan despre alocaţii: „Aşteptăm votul din Parlament”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, marţi, referitor la creşterea alocaţiilor pentru copii, că aşteaptă „cu maxim interes” votul din Parlament, menţionând că, în funcţie de decizia din forul legislativ, Guvernul trebuie să se „replieze”.

„Aştept cu maxim interes votul din Parlament. (…) Aşteptăm votul din Parlament. Alocările financiare le cunoaşteţi foarte bine. Evident, dacă Parlamentul va decide, evident că şi Guvernul trebuie să se replieze”, a afirmat Turcan, la Parlament, întrebată în legătură cu creşterea alocaţiilor pentru copii şi dacă, în acest moment, Guvernul ar putea să susţină financiar o eventuală majorare a acestora.

În privinţa indexării pensiilor, ministrul Muncii a spus că, cel mai probabil, va rămâne cum este prevăzut în legea aflată în vigoare.

„Dacă nu se finalizează procesul de reformă şi, cel mai probabil, acesta va dura minimum un an şi jumătate, cel mai probabil anul viitor va rămâne formula legală de indexare a pensiilor”, a explicat Turcan.

Ministrul Muncii confirmă creşterea OPŢIONALĂ a vârstei de pensionare. Cum este în Europa