Mit spulberat. Scandal uriaş în Finlanda, după ce s-a aflat că micul dejun în familie al premierului e plătit cu 300 de euro din banii publici

Sanna Marin trebuie să facă faţă unei polemici naţionale după ce un tabloid a dezvăluit că i se rambursează de la 300 de euro pe lună în sus, pentru costul micului dejun de familie.

01 iun. 2021, 13:35
Mit spulberat. Scandal uriaş în Finlanda, după ce s-a aflat că micul dejun în familie al premierului e plătit cu 300 de euro din banii publici

Controversă greu de înghițit pentru locuitorii din Finlanda. Pe 25 mai, tabloidul Iltalehti a dezvăluit că primului ministru Sanna Marin i se rambursează 300 de euro în fiecare lună pentru micul dejun pe care îl ia în familie. „Dincolo de sumă, este scandalos faptul că aceste câteva cornuri și cești de cafea sunt plătite cu fonduri publice„, scrie presa de la Helsinki, citată de L’Express.

Dacă șeful guvernului are dreptul la cazare oficială, a cărei întreținere şi încălzire sunt acoperită din fonduri publice, nu se prevede nimic pentru masă. La rândul ei, premierul în vârstă de 34 de ani se apără subliniind lipsa de claritate a normelor în vigoare. Ea consideră, de fapt, că a urmat indicațiile așa cum i-au fost prezentate atunci când a preluat mandatul, în 2019. În plus, tânărul şef al Executivului a precizat că mulți prim-miniștri anteriori s-au folosit și ei de acest privilegiu scump pentru contribuabil. Le Figaro precizează că „este obișnuit ca locatarii de la Kesäranta, reședința oficială a prim-ministrului, să beneficieze de micul dejun și mesele reci (atenție, nu fierbinte)”. Pe de altă parte, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, își plătește mesele.

Citeşte şi Finlanda vrea să amestece vaccinurile anti-Covid. AstraZeneca va fi combinată cu un ser diferit

Confruntată cu acest scandal, Sanna Marin a promis că își va plăti de acum micul dejun, solicitând în acelaşi timp „o clarificare a regulilor” cu privire la această chestiune. Dar scandalul este alimentat și de refuzul serviciilor primului-ministru de a prezenta facturile, invocând motive de securitate. Serviciile prim-ministrului au dezvăluit duminică că sumele cheltuite erau mai aproape de 850 de euro decât 300 de euro pe lună. „Această sumă include atât produsele pentru micul dejun, cât și mesele reci”, se menționează în comunicat.

Un semn că scandalul este luat foarte în serios este că o anchetă preliminară a fost deschisă de poliția finlandeză, vinerea trecută. Totuşi, autoritățile locale subliniază că vor viza doar acțiunile oficialilor și personal pe Sanna Marin. Din punct de vedere politic, acest scandal al cheltuielilor cu micul dejun – supranumit „aamiaisgate” – nu ar fi putut veni într-un moment mai rău: cu două săptămâni înainte de alegerile municipale – programate pentru 13 iunie – el vine să dea o lovitură Partidului Social Democrat Finlandez (pe locul doi în sondaje, în spatele extremei drepte).

Deși afacerea cu micul dejun nu ar trebui să provoace o criză guvernamentală, ea insuflă un climat de suspiciune cu privire la practicile primului-ministru, scrie L’Express.

Citeşte şi O elevă româncă, în clasa a treia, care învaţă în Finlanda: „Şcoala se desfăşoară normal, măştile nu sunt recomandate”