Cât trebuie să aştepţi până se vinde apartamentul. Vezi cum poţi scăpa mai repede de el

Cei care vor să îşi vândă apartamentul trebuie să aştepte în jur de 6 luni până îşi vor putea găsi un client în această perioadă. Asta, dacă nu sunt dipuşi să scadă din preţ. Înainte de apariţia crizei financiare pe teritoriul ţării noastre, un apartament era vândut în 2 săptămâni.

12 dec. 2012, 09:18
Cât trebuie să aştepţi până se vinde apartamentul. Vezi cum poţi scăpa mai repede de el

Înainte de criză, toată lumea cumpăra apartamente datorită accesului facil la finanţare, lucru care nu se mai întâmplă acum. Unii cumpărau apartamentele pentru că aveau nevoie, alţii le cumpărau cu gândul la profitul pe care aveau să îl facă. Mulţi l-au şi făcut. Aceştia sunt investitorii care nu s-au lăcomit, nu au aşteptat vârful scumpirilor, vârf care a fost retezat de criza fianciară. Cei care nu au apucat să vândă înainte de criza financiară sunt nevoiţi acum să închirieze apartamentele sau le vândă pe te miri ce, altor investitori, oameni cu bani, care nu pândesc profitul imediat. „Timpul mediu de vânzare al unui apartament în Bucureşti a crescut la 3-6 luni, comparativ cu perioada de dinainte de criză. Până în anul 2008, în perioada de boom imobiliar, media timpului de vânzare a unui apartament era de o săptămână-două” a spus pentru ROMÂNIATV.NET Daniel Crainc, reprezentant imobiliare.ro.

Nu toţi proprietarii trebuie să aştepte între 3 şi 6 luni până îşi vând proprietăţile. „Sunt şi apartamente care se vând mai repede. Acestea trebuie în primul rând să fie ieftine, mai ieftine ca preţul mediu existent pe piaţă, iar o alte condiţii sunt tipul apartamentului, etajul la care se află, precum şi zona unde este situat” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Robert Teodorescu, manager departament rezidenţial Regatta.

Cine sunt cumpărătorii

În mare parte, cei care cumpără apartamente în perioada aceasta sunt cei care vor locui în ele. „Tranzacţiile pe piaţa apartamentelor sunt încheiate în proporţie de 99% de end-useri, investitorii au cam dispărut de pe piaţă” a spus Robert Teodorescu.

Potrivit altor jucători din piaţa imobiliară, investitorii au reînceput să îşi facă apariţia din nou pe piaţă. Aceştia vor să cumpere apartamentele pe lucru de nimic. „Noii investitorii sunt aceia care vizează apartamente cu preţuri mult mai mici decât cele existente pe piaţă, undeva cu 40% mai mici, în ideea de a le revinde peste o perioadă mai mare de timp” a amintit Daniel Crainic.

Cum se vinde apartamentul

Cei care vor să îşi vândă proprietatea trebuie să o scoată la un preţ real. „Proprietarii care cer preţuri aberante nu le vor vinde mult timp, decât atunci când vor ajunge la preţul real al pieţei” a spus Robert Teodeorescu.

Pentru a afla preţul real al apartamentului, preţul pieţei, proprietarul nu trebuie decât să intre câteva minute pe net. „În mediul online, la agenţiile imobiliare există câte un formular care se va completa cu caracteristicile apartamentului, zona unde este situata, astfel se poate afla preţurile cerute de către proprietarii deţinători de apartamente similare” a completat Daniel Crainic.