Cum se va desfășura prima zi din noul an școlar. Premierul Cîțu, anunț de ultimă oră!

Premierul Florin Cîțu participă astăzi, de la ora 13, la videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică pe tema pregătirii începerii anului școlar.

12 sept. 2021, 13:10
Cum se va desfășura prima zi din noul an școlar. Premierul Cîțu, anunț de ultimă oră!

Update

. Florin Cîțu, declarații live:

-Am vrut să avem aceste discuții astăzi fiindcă mâine începe noul an școlar. Am vrut să mă asigur că ați luat toate măsurile ca să se desfășoare în cele mai bune condiții. Asta înseamnă să respectăm ordinul comun al Educației și Sănătății care reglementează cum se vor desfășura aceste activități mâine. O limită de o oră și jumătate exclusiv afară, cu mască obligatorie. Asta ar fi prima condiție.

-Începem noul an cu prezență fizică și e foarte important ca siguranța copiilor să fie pe primul plan. Avem câteva excepții pentru prezența fizică. 11 localități. Avem 5 localități în Satu Mare, 2 în Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman, din acea informație pe care o am. Sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiți să înceapă școlile în sistem online. Restul ne vedem mâine în curtea școlii.

-Vreau să menținem anul acesta prezența fizică și de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi. Măștile trebuie să ajungă la școli, avem destule măști în acest moment, vom suplimenta dacă va fi nevoie.

-Mai avem o situaţie care trebuie rezolvată cât mai repede. Sunt 253 de şcoli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid. Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie. Acestea sunt unităţi de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti. La fel, cât mai rapid. Şi mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire, în Bacău, Timişoara, Hunedoara, Constanţa. Şi aici vă spun că nu ne jucăm, o să vină frigul şi nu putem să îi ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată.

-În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică, suntem pe o pantă ascendentă, avem câteva judeţe unde deja situaţia este îngrijorătoare şi incidenţa a sărit de 2 la mie, Bistriţa Năsăud şi Ilfov sunt peste, chiar ajung la 3 la mie. Aici clar trebuie să vedem ce soluţii vom lua în perioada următoare şi cum ne asigurăm că toate măsurile sunt respectate.

În perioada vacanței de vară, s-a depășit procentul de 15% elevi vaccinați și 61% angajați din sistemul de învățământ. Mai mult, în ultimele 10 zile s-au vaccinat 9.000 de elevi, iar prin comparație, în lunile iunie, iulie și august s-au vaccinat circa 8.000 de angajați din sistemul de educație.

Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de situația privind evoluţia epidemiologică publicată pe site ul DSP.

Știre inițială

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, în urma evaluărilor din teren, s-a constatat că 253 de unităţi din întreaga ţară aveau probleme din perspectiva asigurării condiţiilor de protecţie sanitară.

”Există şi unele probleme de infrastructură în unele şcoli. Vom avea la ora 13.00 o şedinţă cu toţi prefecţii, toţi inspectorii şcolari, cu primul ministrul şi ministrul de Interne în care vom vedea stadiul remedierii cu privire la condiţiile necesare începerii şcolii. Aveam 253 de şcoli care aveau probleme din perspectiva asigurării condiţiilor de protecţie sanitară, 37 în Dolj, în Bucureşti 28 (…) Săptămâna trecută problemele au fost identificate prin vizite la faţa locului (…) în cea mai mare parte a situaţiilor au fost remediate”, a declarat, duminică, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai precizat că, în videoconferinţa programată la ora 13.00, se va discuta despre fiecare caz în parte de unitate care nu a reuşit să remedieze toate problemele.

”Sunt convins că vor rămâne foarte puţine acele şcoli unde nu s-au remediat problemele. În Dolj, de exemplu, care avea cele mai multe probleme a beneficiat de schimbarea inspectorului şcolar general de către ministrul Educaţiei. Adică, deficienţele de management în pregătirea şcolilor se plătesc”, a mai afirmat Cîmpeanu.