Avertisment pentru România! Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat pe teritoriul țării. Atenționările medicilor

Norul toxic de cenușă generat de erupția vulcanului din Insulele Canare a intrat pe teritoriul României, iar până diseară va acoperi întreaga ţară.
Ruxandra Rădulescu
27 sept. 2021, 18:33
Avertisment pentru România! Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat pe teritoriul țării. Atenționările medicilor

Norul toxic de cenușă vulcanică, generat de erupția din insulele Canare, a intrat pe teritoriul României, dinspre partea de vest, iar până diseară, va acoperi întreaga țară.

Erupția vulcanului Cumbre Vieja a avut loc la data de 19 septembrie, iar norul de cenușă generat de acest fenomen a produs o cantitate mare de dioxid de sulf ce are un ridicat potențial cancerigen și care este de asemenea foarte poluant.

Medicii au transmis un avertisment românilor cu privire la măsurile de protecție ce trebuie luate atunci când ies din case.

„În primul rând trebuie să purtăm mască și să ne limităm ieșirile din casă. În al doilea rând la poluarea aceasta cu microparticule să luăm în considerare că acest nor aduce și particule care sunt poate toxice și care pot să ne pună la un sistem de risc oncologic să zicem așa. De aceea purtatul măștii devine indispensabil în perioada aceasta până acest nord trece.

Deci, poluarea cu microparticule și poluarea cu substanțe, cu noxe toxice, în special în zonă un oncologică trebuie să avem foarte mare grijă.

Recomandăm ca perioada aceasta să se limiteze ieșitul din casă şi purtatul obligatoriu al măştii”, recomandă medicii, potrivit Antena3.

Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă în urmă cu peste o săptămână. Mii de oameni au fost evacuați și peste 350 de case au fost distruse.

Un praf gros de fum se extinde acum la patru kilometri în aer.

Norii de cenușă au făcut imposibile zborurile din aeroport, potrivit autorităților din zonă.

Aerul respirabil din ţara noastră, extrem de toxic. Oficialii europeni trag semnalul de alarmă!

Aerul respirabil din ţara noastră, extrem de toxic. Oficialii europeni au avertizat România încă de luna trecuta că nu a îndeplinit obligațiile privind deșeurile şi poluarea aerului.

Iar, in octombrie anul trecut, Comisia Europeană a deschis României patru proceduri de infringement privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului. Potrivit statisticilor, în Europa mor, în fiecare an, 50.000 de oameni din cauza poluării.

Am inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru a ne asigura că România respectă normele europene în aceste sectoare importante, care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor și asupra sănătății acestora. Așteptăm acum ca România să ia măsurile necesare privind deșeurile, precum și privind calitatea aerului în București“, a spus Ursula von der Leyen, șefa executivului de la Bruxelles.

“Și vorbim aici despre chestiuni grave. Poluarea atmosferică duce, anual, la 50.000 de decese premature în Europa. Astfel de pierderi de vieți omenești pot fi prevenite. Să lucrăm împreună în acest sens”, a continuat ea, potrivit caleaeuropeană.ro.

În topul orașelor europene cu populație mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentrație de ozon raportată în luna iunie a avut-o Oradea cu locul 205 din 412 orașe analizate, urmată de Cluj Napoca cu poziția 268 , Arad cu poziția 272 și tulcea locul 288.

Specialiștii în calitatea aerului recomanda ca „Persoanele care suferă de astm şi copiii sunt expuse în mod inevitabil la niveluri ridicate de ozon. Acest lucru are ca rezultat tusea, iritarea ochilor, scăderea funcţiei pulmonare şi o susceptibilitate mai mare la infecţii. Inflamaţia indusă de O3 contribuie de asemenea la boli de inimă, diabet şi alte tulburări metabolice.

O modalitate simplă de măsurare a nivelului de ozon este utilizarea senzorilor de calitate a aerului. De exemplu, senzorii de calitate a aerului Airly măsoară concentraţia gazelor folosind senzorul Airly PM + NO2, O3, care ar trebui instalat în afara clădirii, la o înălţime de 1,5 metri până la maximum opt metri şi alimentat permanent cu energie electrică. Pentru a combate excesul de ozon în apropierea suprafeţei pământului, ne putem apăra fie pasiv, evitând zonele foarte însorite şi petrecând timp în zonele verzi, fie luând o serie de acţiuni pentru a limita producţia precursorilor săi.

Cât timp nu putem controla cantitatea de soare, impactul asupra emisiilor de NO2 din sectoarele energiei şi transporturilor rămâne semnificativ, una dintre soluţii fiind să renunţăm la călătoriile cu maşini diesel şi optând pentru o bicicletă sau cel puţin transport public, cum ar fi un autobuz sau un tramvai”.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Proiectul mastodont pe care nici măcar Nicolae Ceaușescu nu l-a vrut. Nu i-a plăcut ideea și a solicitat o lucrare mult mai scumpă. Se reiau lucrările în 2025 și se intră puternic în primii 35 de km
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Exploziv! Documente secrete îi îngroapă pe Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Cutremur politic și economic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă