Ai o viață mai lungă dacă respecți niște reguli simple privind odihna. Care e intervalul orar potrivit pentru un somn liniștit

Cei mai mulți oameni mor la nivel mondial din cauza afecțiunilor cardiace, transmite Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit specialiștilor, dacă adormi într-un anumit interval orar ai putea să trăiești mai mult.
Filip Stan
10 ian. 2022, 10:19
Ai o viață mai lungă dacă respecți niște reguli simple privind odihna. Care e intervalul orar potrivit pentru un somn liniștit
Ai o viață mai lungă dacă respecți niște reguli simple privind odihna. Care e intervalul orar potrivit pentru un somn liniștit

În România, speranța de viață a atins 72,5 ani în cazul bărbaţilor şi 79,6 ani în cel al femeilor. Românii trăiesc mai mult în prezent decât în urmă cu 14-15 ani, dar încă mai caută o reţetă pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. E o metodă foarte simplă prin care îți poți crește longevitatea și evișu principalele boli care duc la deces, cum sunt afecțiunile de inimă.

Ce reguli ar trebui să respecți privind odihna. Printr-un somn odihnitor reduci inclusiv stresul și riscul de a suferi afecțiuni cardiace. Desigur, trebuie completat cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice făcute zilnic.

Așadar, cercetătorii au monitorizat peste 3.000 de participanţi care au dezvoltat un anumit tip de boală cardiacă. Printre bolile cardiovasculare pe care le-au avut unii participanţi s-au numărat: atacul de cord, insuficienţa cardiacă, boala cardiacă ischemică cronică, accidentul vascular cerebral, atacul ischemic tranzitoriu.

În cazul celor care au adormit până la miezul nopții sau mai târziu, incidența a fost mai mare. La ei s-a observat un risc cu 25% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. „Rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii pot perturba ceasul biologic, cu consecinţe negative asupra sănătăţii cardiovasculare‟, a declarat autorul studiului, medicul David Plans.

Atâta vreme cât nu depășești ora potrivită la care te așezi în pat, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Expeții spun că orice om ar trebui să adoarmă între orele 22.00 şi 23.00, deci nici prea devreme, nici prea târziu.

Studiul lor, publicat în „European Heart Journal – Digital Health‟, a analizat datele a peste 88.000 de participanţi britanici. Vârsta medie a acestora a fost 61 de ani, iar majoritatea a fost alcătuită din femei. S-au colectat date despre timpul de somn şi de trezire, cu ajutorul unui aparat numit accelerometru pe care participanţii l-au purtat la încheietura mâinii.

Riscul de apariția a bolilor cardiace e mai mare în cazul celor care se culcă târziu, a atras atenția medicul David Plans, autorul studiului. „Deşi constatările nu arată cauzalitatea, timpul de somn a apărut ca un potenţial factor de risc cardiac, independent de alţi factori de risc şi de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, timpul de somn şi igiena somnului ar putea deveni o recomandare de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de boli de inimă‟.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Unde vor fi peste 30 de grade pe 4 mai, ziua alegerilor? ANM a anunţat când se strică vremea
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Când intră alocațiile copiilor pe card în mai 2025. Detalii importante pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici