Procedurile de fertilizare in vitro ar putea fi decontate de stat de anul viitor

O deputată USR a depus un proiect de lege prin care procedurile de fertilizare in vitro vor fi decontate de stat. Propunerea legislativă vine în ajutorul femeilor infertile care nu-şi permit să achite costurile unor proceduri scumpe precum inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro, arată comunicatul de presă al partidului.
Alina Costache
03 feb. 2022, 13:59
Procedurile de fertilizare in vitro ar putea fi decontate de stat de anul viitor

Deputatul USR Cristina Rizea a depus, joi, la Parlament, un proiect de lege care prevede că procedurile medicale de inseminare artificială şi de fertilizare in vitro vor fi decontate de stat, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele eligibile.

„Statul român asigură persoanelor infertile asigurate, din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, servicii medicale de reproducere umană asistată, având ca scop stimularea şi creşterea natalităţii prin asigurarea de către stat a unor proceduri şi tratamente de fertilizare în vitro şi de inseminare artificială”, prevede proiectul depus de deputata USR.

Se asigură cuplurilor infertile, femeilor infertile singure până la 3 proceduri de inseminare artificială sau de fertilizare in vitro, în baza biletului de trimitere de la medicul specialist în obstetrică-ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată medical.

Din acelaşi fond sunt asigurate toate costurile privind procedura medicală şi medicaţia specifică inseminării artificiale sau fertilizării în vitro.

Citeşte şi: PROGRAM FIV 2021. A început distribuirea voucherelor INFANT prin care sunt decontate procedurile de fertilizare in vitro

Beneficiarii serviciilor decontate de stat vor trebuie să respecte mai multe condiţii cumulate: să fie parte a unui cuplu infertil sau să fie o femeie infertilă singură; cu cel puţin 12 luni înainte de data efectuării primei proceduri medicale decontate, ambii membri ai cuplului infertil sau femeia infertilă singură, după caz, să aibă calitatea de asiguraţi în conformitate cu prevederile art. 222 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare; să aibă o indicaţie terapeutică pentru efectuarea unei proceduri de reproducere umană asistată medical.

De asemenea, în cazul femeii din cuplu sau în cazul femeii infertile singure, după caz, aceasta trebuie să îndeplinească şi următoarele condiţii: la momentul efectuării primei proceduri decontate, vârsta să fie cuprinsă între 24 şi 40 de ani; în cazul femeii cu vârsta de peste 35 de ani, rezerva ovariană să fie în limite normale, probată prin valoarea AMH > 1 ng/ml; indiferent de vârsta femeii, indicele de masă corporală al acesteia să fie între 20 şi 30.

Pot beneficia de serviciile prevăzute şi persoanele care fac parte dintr-un cuplu care nu este autolog, precum şi persoanele care au deja copii concepuţi pe cale naturală sau asistată medical, mai prevede proiectul.

Citeşte şi: Servicii medicale cu plată în 2022. Ce investigaţii şi analize nu acoperă CNAS

Decontarea acestor servicii medicale va începe cu data de 1 ianuarie a anului următor intrării în vigoare a prezentei legi.

„Este un proiect la care visez de 15 ani, când nu aveam nicio legătură cu viaţa politică şi visez la acest proiect pentru că acum 15 ani m-am lovit personal de această problemă, a trebuit să apelez la aceste proceduri de fertilizare in vitro şi dacă eu am avut norocul de a-mi permite la momentul respectiv să apelez la acele proceduri, cunosc foarte multe persoane, foarte multe cupluri care nu-şi pot permite din punct de vedere financiar să apeleze la fertilizarea in vitro. Suntem într-un moment în care natalitatea, atât la nivel naţional, cât şi european, este în continuă scădere şi statul trebuie să acţioneze proactiv, să vină în sprijinul oamenilor care îşi doresc să facă copii şi nu pot să facă natural, fără aceste proceduri medicale. În momentul de faţă, suntem în situaţia în care un cuplu din 5 are probleme de infertilitate. Chiar dacă acesta este încă un subiect tabu şi foarte multe femei nu doresc să vorbească despre subiectul respectiv, asta este situaţia şi noi trebuie să facem ceva, aşa cum fac şi alte ţări europene, să venim în sprijinul cetăţenilor pentru a-i ajuta să ajungă în îndeplinirea dorinţei de a avea un copil”, a declarat deputatul Cristina Rizea, citată de Agerpres.

Potrivit deputatei USR, în prezent la nivelul Ministerului Sănătăţii există un astfel de program, dar acesta nu funcţionează, este subfinanţat şi condiţiile de eligibilitate sunt foarte greu de îndeplinit.

Rizea a precizat că, împreună cu specialiştii, a stabilit că ar fi vorba de alocarea a 20.000 lei pe procedura de fertilizare, care ar include şi medicamentele necesare.

„Vorbim de 20 000 lei de procedură şi îşi doresc undeva la 10.000 de proceduri pe an. Impactul financiar este mic. Dacă noi creştem natalitatea, statul are numai de câştigat. (…) Acest proiect a primit sprijinul tuturor partidelor. Doamna senator PNL Gorghiu a dorit să fie neapărat co-iniţiator, la fel şi doamna ministru Gabriela Firea. Sunt convinsă că România va avea în sfârşit un program de fertilizări subvenţionat de stat, un program de care să beneficieze absolut toată lumea”, a adăugat Rizea.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Comuna de lângă București în care tinerii se mută pe capete. Se ajunge imediat la Romană sau Unirii, traiul e mai liniștit și seamănă cu ce vezi în filmele americane. Vecinii sunt zâmbitori, prețurile mici și copiii se joacă pe stradă
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
La patru ore distanță de București se află cel mai mare castel din lume, construit de Cavalerii Teutoni
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia