Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta. Ucraina are 15 reactoare nucleare

Dacă Rusia va ataca Ucraina, armata lui Putin va avea în faţă un pericol cu care nicio forţă invadatoare nu s-a mai confruntat vreodată, pericolul nuclear.
Filip Stan
18 feb. 2022, 07:09
Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta. Ucraina are 15 reactoare nucleare

Ucraina are 15 reactoare nucleare. Reactoarele ce asigură un procent semnificativ din energia Ucrainei sunt un punct senibil atât pentru Kiev cât şi pentru Moscova. Dacă sunt lovite ar putea deveni un dezastru nemavăzut de la Cernobîl, iar Rusia însăşi ar fi o victimă a resturilor radioactive transportate de vânt.

În razboiele moderne distrugerea capacităţilor de producere a energiei electrice este un obiectiv, dar reactoarele nucleare sunt un caz special. Ele conţin cantităţi enorme de material radioactiv.

Alertă de la Pentagon: Rusia transferă avioane de luptă, îşi face rezerve de sânge şi aduce trupele mai aproape de graniţa cu Ucraina
În conflicte centralele nucleare sunt extrem de vulnerabile. Un bombardament aerian sau focul de artilerie ar putea distruge clădirea ce izolează reactorul sau ar putea întrerupe conductele vitale pentru sistemul de răcire care menţine stabilitatea miezului. De asemenea, un atac cibernetic ar putea întrerupe operaţiunile centralei, la fel ca şi o întrerupere a alimentării cu energie electrică de care centralele nucleare depind pentru a continua să funcţioneze.

În cazul în care miezul unui reactor s-ar topi, resturile radioactive ar ieşi din structura de izolare. Odată ajunse în atmosferă s-ar extinde pe mii de kilometri.

În cazul nefericit în care un reactor ar fi afectat în plin conflict, capacitatea comunităţii internaţionale de răspunde şi de a limita consecinţele ar fi sever limitată.

Armata britanică a publicat harta invaziei Rusiei în Ucraina. Sunt explicate toate direcțiile din care va ataca armata lui Putin
Având în vedere moştenirea grea a dezastrului de la Cernobîl, s-ar putea crede că Rusia ar evita atacurile asupra reactoarelor din Ucraina, dar în haosul confictului funcţionarea optimă a acestora ar putea fi pusă în pericol.

În istorie recentă au mai existat conflicte în care părţile combatante aveau reactoare, dar niciodată la un număr atât de mare.

Irakul a bombardat două reactoare din Bushehr, Iran, în timpul războiului din anii 1980. Dar, în acest caz, centralele erau încă în construcţie.

Au existat, de asemenea, cazuri în care au fost luate în considerare atacuri asupra unor centrale nucleare în funcţiune: Serbia a analizat un atac împotriva centralei nucleare Krško din Slovenia la începutul Războaielor Iugoslave, iar Azerbaidjanul a avut în vedere atacarea centralei Metsamor din Armenia în timpul războiului din 2020.

Temerile ucrainene cu privire la vulnerabilitatea sa nucleară s-au amplificat în 2014, când Rusia a invadat şi anexat Crimeea, o altă regiune din Ucraina. Preocupată că un conflict ulterior ar putea duce la un atac asupra reactorelor, a făcut apel la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi la Summitul pentru Securitate Nucleară pentru a contribui la consolidarea apărării sale. Din păcate, nu există nicio apărare care să poată rezista unui bombardament rusesc.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Greșeala uriașă pe care o fac sute de mii de șoferi din România. Se pun avariile când dai cu spatele? Acestea sunt normele stabilite de noul Cod Rutier 2025
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Divorțul cu bătăi de cap din România – ce faci dacă unul dintre parteneri nu vrea să se despartă
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă