De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România. Specialiștii explică care sunt principalele cauze

Mulți români au ajuns să sufere de boli inflamatorii cronice intestinale în ultimii ani, din cauza occidentalizării stilului de viață. Specialiștii avertizează că e o patologie foarte greu de tratat.
Filip Stan
21 feb. 2022, 12:38
De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România. Specialiștii explică care sunt principalele cauze

De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România? Mulți români au ajuns să sufere de boli inflamatorii cronice intestinale în ultimii ani, din cauza occidentalizării stilului de viață. Specialiștii avertizează că e o patologie foarte greu de tratat.

Există, totuși, tratamente care ajută la ameliorarea acestor afecțiuni, transmit specialiștii.

„Statul român să se implice mai mult în nevoile acestor pacienți și să încercăm să construim împreună, noi, profesioniștii din medicină, cu asociațiile de pacienți, cu dumneavoastră, mass-media, și cu autoritățile statului român, să construim adevărate structuri de excelență și un adevărat program național pentru boala inflamatorie cronică intestinală, care să pornească de la diagnostic la tratament cu molecule inovative și să termine cu soluțiile de nutriție de la cei la care, în cascadă, nu au dat rezultate tratamentele și s-a mers la chirurgie”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni, într-un interviu acordat Sursa Zilei.

Prof. dr. Mircea Diculescu spune că România stă mai bine decât alte țări la acest capitol.

„Stăm mai bine decât alte țări. Adică, în alte țări există anumite limitări, în sensul că nu ai voie să folosești aceeași moleculă mai mult de un an, dar boala inflamatorie este pe viață. Trebuie să schimbi automat molecula. La noi, schimbi molecula doar dacă din punct de vedere medical ai niște argumente”, a mai spus prof. dr. Diculescu.

Inovația joacă un rol imporant în tratamentul Hepatitei C, care reprezintă o problema de sănătate publică nu doar în România, ci la nivel mondial. Descoperirea antiviralelor directe, adică a medicamentelor inovatoare în tratamentul acestei afecțiuni, fac posibilă vindecarea Hepatitei C.

Dr. Laszlo Attila, secretar general al Comisiei de Sănătate din Senatul României, a vorbit despre soluțiile de facilitare a accesului la diagnosticare și tratament al tuturor pacienților cu afecțiuni gastroenterologice.

„Cetățeanul român nu are acces la produsele inovative, care sunt folosite zi de zi în vestul Europei. Și nu are acces la vreo 40 la sută din aceste produse. Inclusiv în acest domeniu vast al problemelor gastrointestinale, de 30 de ani noi niciodată nu ne-am adaptat capacitățile la realitatea demografică. Avem obligația de a pune în aplicare și de a avea un screening cât mai eficient și un diagnostic precoce cât mai eficient și, în același timp, tratamentele pe care le acordăm să fie cât mai eficiente atât calitativ, cât și în timp, motiv pentru care unul din elementele foarte importante în această ecuație este accesul la produsele inovative. Cu cât se reface pacientul mai repede, cu cât își reia activitatea de zi cu zi într-un timp cât mai scurt, cu cât are nevoie de o perioadă mai scurtă de recuperare, cu atât mai bine și costurile sau sarcinile care cad asupra sistemului de sănătate sunt mai mici”, a declarat dr. Laszlo Attila.

Attila spune că autoritățile au stabilit cinci direcții majore pentru funcționarea unor programe naționale pentru mai multe afecțiuni: cancerul pulmonar, gastrointestinal, cancerul de col, mamar, cancerele de sânge și oncologia pediatrică.

„Ar fi preferabil să avem cât mai repede screening, prevenție, depistare precoce, dar asta presupune o activitate bilaterală, adică, așa cum este formulat în această clipă, vă spun sincer, pentru o parte din medici este o activitate extrem de birocratică din toate punctele de vedere, începând de la calculul factorilor de risc și terminând cu prescripția de medicamente. Este extrem, extrem de birocratică”, a mai spus dr. Laszlo Attila.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
România se topește la 40 de grade! Cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Blocaj în sistemul de pensii. Plățile pe luna iulie, în pericol
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Diogo Jota! Acum s-a aflat care a fost, de fapt, cauza accidentului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Ion Cernea, soțul Irinei Loghin, a fost înmormântat cu onoruri militare. Copiii Ciprian și Irinuca și-au plâns tătăl și și-au consolat mama
MediaFlux
Pericol major privind plata pensiilor din iulie! Angajații Caselor de Pensii din România au început protestele
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc