Ajutorul la curăţenie în gospodărie, reglementat prin lege. Prestarea de activităţi casnice va fi trecută în Codul Muncii

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege care reglementează modul în care persoanele fizice pot desfășura activități casnice și pot beneficia de remunerarea, exclusiv în tichete de activități casnice, a activităților desfășurate.
Alina Andrei
02 mart. 2022, 11:41
Ajutorul la curăţenie în gospodărie, reglementat prin lege. Prestarea de activităţi casnice va fi trecută în Codul Muncii

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării în tichete de activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„În acest fel se reglementează modul în care persoanele fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii”, a declarat Dan Cărbunaru.

Proiectul prevede că activitatea casnică trebuie să fie certă, reală și legală și să se desfășoare în gospodăria beneficiarului casnic. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic şi trebuie să aibă cel puţin 16 ani.

„Activitatea casnică se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă”, se mai arată în proiect.

Pentru munca prestată, persoana care ajută la menaj va fi plătită cu „tichete de activități casnice”.

„Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei. Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea”, se mai arată în proiectul de lege.

„Tichetul de activităţi casnice se achiziţionează de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice.

Legea aprobată prevede că persoanele care desfășoară activități casnice nu vor mai fi plătite direct cu bani, ci vor primi „tichete de activităţi casnice” pentru munca prestată. Cu tichetele primite, persoana care a prestat serviciul merge la ANOFM pentru a-şi încasa banii.

În acest fel, statul va putea reţine la sursă contribuțiile și impozitul aferente.

Legea prevede că „tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorii casnici în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite.

Contravaloarea plătită la fiecare preschimbare în bani a tichetelor de activităţi casnice conform alin. (3) de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal este egală cu rezultatul înmulțirii numărului de tichete de activități casnice cu valoarea nominală prevăzută la alin. (1) din care se
scade valoarea impozitului pe venit, calculat conform art. 9 alin. (2) și contribuția de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat şi calculată conform art. 9 alin. (3).

Tichetul de activități casnice poate fi folosit exclusiv pentru a fi preschimbat în bani conform alin. (3) până cel târziu în cea de-a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menținerii calității de asigurat în sistemul asigurărilor sociale”, prevede proiectul de lege.

Beneficiarul casnic care achiziționează tichete de activități casnice suportă doar valoarea nominală a acestora. De asemenea, el are obligația de a valorifica tichetul de activități casnice în 12 luni de la data achiziționării acestuia.

„Beneficiarul casnic are posibilitatea de a returna tichetele de activități casnice achiziționate în 30 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (8), primind valoarea nominală a acestora din care se scade, în situaţia tichetelor de activităţi casnice emise în format fizic, pe hârtie costul suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea
Forţei de Muncă cu tipărirea și distribuirea acestora”, mai prevede proiectul.

Pentru veniturile realizate din desfășurarea activității, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale.

Obligaţiile fiscale se calculează şi se rețin din contravaloarea aferentă tichetelor de activităţi casnice preschimbate.

Vezi proiectul aici

LG (1)

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ajutor financiar în iulie. Calendarul plăților
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african