Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament. Se vor acorda tichete valorice de 15 lei/zi

Deputatul PNL arată că acest proiect de lege ţinteşte două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru.
Filip Stan
29 mart. 2022, 12:23
Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament. Se vor acorda tichete valorice de 15 lei/zi

Deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat, marţi, că Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament, astfel că acest jalon din PNRR a fost îndeplinit. Ea afirmă că proiectul fost bugetat prin PNRR şi astăzi a fost votat de Camera Deputaţilor, fiind ”un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”. Turcan arată că valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Scad preţurile poliţelor RCA. Unde sunt cele mai ieftine asigurări

”Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament. Jalon PNRR – ÎNDEPLINIT! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităţilor casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR şi astăzi a fost votat de Camera Deputaţilor. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, a transmis Raluca Turcan.

Deputatul PNL arată că acest proiect de lege ţinteşte două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru:  să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activităţi casnice; să aibă posibilitatea să fie asiguraţi în sistemul de pensii şi de sănătate. Cei care muncesc în activităţi necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asiguraţi!

Ministrul Finanţelor, anunţ de ultimă oră despre voucherele de alimente: „Este o măsură temporară”
Pentru aceasta nu vor avea nevoie de contracte de muncă şi nu vor fi puşi pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună.

În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat printr-o platformă digitală!!!!  În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.

Raluca Turcan precizează că ”s-a speculat că îi pune pe oameni să plătească în plus contribuţii şi impozitul” şi a explicat că prestatorul nu plăteşte nimic din banii pe care îi câştigă. În plus, contribuţiile sunt plătite în plus de către beneficiarul de activităţi şi sunt operaţionalizate de către Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă;

Potrivit deputatului PNL, efortul financiar nu este mare. ”Dacă astăzi cineva primeşte 1500 de lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plăteşte 200 de lei în plus, dar avantajul este că cel care prestează munca este asigurat şi are contribuţie la pensie”, afirmă Turcan.

Astfel, prin acest mecanism facil de a angaja vizăm următoarele efecte pozitive imediat:

•           să crească gradul de ocupare în rândul persoanelor cu nivel de calificare redus;

•           se fie redus fenomenul muncii nedeclarate în domeniul activităţilor casnice;

•           să scadă numărul de şomeri;

•           să se îmbunătăţească rata de participare a forţei de muncă feminine pe piaţa muncii;

•           să crească nivelul de protecţie socială.

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Tichetele de activităţi casnice sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Va exista şi o platformă, sub formă de aplicaţie pe telefon, de unde beneficiarii le vor putea cumpăra, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeaşi platformă, fie cu ajutorul poştaşului, fie prin agenţiile pentru ocupare a forţei de muncă.

Beneficiarul casnic poate cumpăra tichete ori de câte ori este necesar, dar este obligat să le valorifice în termen de 12 luni de la data achiziţionării. Cei care utilizează într-un an calendaristic cel puţin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, prin intermediul agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă, din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

Pot fi prestatori casnici inclusiv şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizaţie de şomaj sau la venitul minim garantat. Totodată, ei vor beneficia în continuare de serviciile şi măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM.

Foarte important este că acest proiect de lege face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma: ”Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaţionalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiţie prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).

Până la sfârşitul trimestrului I din 2026 se preconizează că în evidenţele ANOFM vor fi înregistraţi peste 100.000 de oameni care muncesc, mai spune Raluca Turcan.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei. E adorată de români, iar bugetul e unul prietenos
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți proprietarii de terenuri. Legea se aplică peste tot în România
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Anunțul zilei! Ai 6 luni la dispoziție să soliciți mai mulți bani de la Guvern
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
WhatsApp, în mare pericol. Datele personale pot fi furate
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum de judecători
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena: Tradiții, superstiții și obiceiuri ancestrale în calendarul ortodox pe 21 mai
MediaFlux
VINE URGIA în România! Vremea rea lovește din PLIN!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'