Tichete de masă pentru sute de mii de români din mai. Iohannis a promulgat legea

Munca în gospodărie, prestată de persoane fizice, se plătește după ce preşedintele României a promulgat legea, iar aceasta a ajuns în Monitorul Oficial.
Filip Stan
27 apr. 2022, 11:45
Tichete de masă pentru sute de mii de români din mai. Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind reglementarea activităţii prestatorului casnic. Adoptată de Camera Deputaților, cameră decizională, la 29 martie, legea reglementează modul în care persoanele fizice desfăşoară activităţi casnice ocazionale remunerate exclusiv în tichete de activităţi casnice.

Valoarea nominală a tichetului este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit, potrivit legii promulgate de Ioahhnis.

Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament. Se vor acorda tichete valorice de 15 lei/zi

Odată intrat în acest sistem, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

„Activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi cum ar fi: servicii de curăţenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent”, este definiția dată prin lege activităților casnice, care includ și bonele.

Munca, la domiciliul prestatorului sau în alt loc

Legea prevede totodată că activitatea casnică se poate efectua la domiciliul prestatorului, acasă la beneficiar sau în alt loc, stabilit de comun acord. Intră, astfel, în calcul și munca în gospodăriile țărănești, în curte/grădină, sau la câmp.

”Durata zilnică a prestării activităţilor casnice nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani”, se precizează în actul normativ promulgat joi, 21 aprilie.

Valoarea maximă a contribuţiei lunare, calculate potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice.

Tichetele, transformate în bani la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau prin bancă

Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea. Aceste tichete pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

EXCLUSIV Marius Budăi, detalii de ultimă oră despre pachetul social pentru categoriile vulnerabile. Cum și când vor primi beneficiarii voucherele de 50 de euro şi ce se va putea cumpăra cu ele

Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Tichetele de activităţi casnice sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Va exista şi o platformă, sub formă de aplicaţie pe telefon, de unde beneficiarii le vor putea cumpăra, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeaşi platformă, fie cu ajutorul poştaşului, fie prin agenţiile pentru ocupare a forţei de muncă.

Beneficiarul casnic poate cumpăra tichete ori de câte ori este necesar, dar este obligat să le valorifice în termen de 12 luni de la data achiziţionării. Cei care utilizează într-un an calendaristic cel puţin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, prin intermediul agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă, din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

Pot fi prestatori casnici inclusiv şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizaţie de şomaj sau la venitul minim garantat. Totodată, ei vor beneficia în continuare de serviciile şi măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM.

Foarte important este că acest proiect de lege face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma: ”Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaţionalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiţie prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 27 aprilie 2022, următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru completarea art. 3 din Legea educației fizice şi sportului nr. 69/2000 (PL-x 469/18.10.2021);
    Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 alin. (8)-(9²) din Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice şi instituțiile publice (PL-x 560/08.11.2021);
    Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Ploiești a domnului George Alexe – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul București a doamnei Gabriela Tatu, în prezent delegată la Curtea de Apel București – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Suceava a doamnei Rozmeni-Daniela Mitrea-Muntean – pensionare;
    Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Tulcea a domnului Emilian Popescu – pensionare.

 

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la casă. Se obține obligatoriu acordul vecinilor. Trebuie să măsori distanța
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Apartamentele vechi, tot mai scumpe. Unde găsești sub 100.000 euro
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de terenuri care sunt despăgubiți. S-a dat lege în România. Statul va plăti toți banii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase