Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranţa Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri, iar unii caută să-i salveze pielea lui Putin”

Dorinţa de a „salva obrazul" dictatorului rus Vladimir Putin reprezintă o „boală gravă" în Europa pe care numai o istorie crudă o poate vindeca, a declarat joi seara ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unui telemaraton, potrivit publicaţiei Liga.net, preluată de Agerpres.

20 mai 2022, 15:19
Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranţa Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri, iar unii caută să-i salveze pielea lui Putin”

Rusia a preferat războiul în detrimentul negocierilor diplomatice, susține ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitrii Kuleba. Potrivit lui Kuleba, unii politicieni şi experţi din Uniunea Europeană, dar şi din alte ţări ale lumii au început să-şi facă griji că Putin va pierde războiul în Ucraina.

„Nu se poate permite acest lucru, Rusia nu trebuie umilită, nu se poate să nu i se ofere lui Putin o cale acceptabilă de scăpare din acest război!”, afirmă ei.

„Dacă ar fi să-i dăm la o parte pe cei care profită de contractele cu Rusia şi să ne referim strict la persoanele care cred sincer în aceste idei, putem spune că ei suferă de sindromul clasic al dependenţei de Rusia. Chiar dacă Rusia ar începe să le măcelărească conaţionalii pe străzile lor, aceştia vor continua să spună că Rusia trebuie ajutată să-şi salveze obrazul”, consideră şeful diplomaţiei ucrainene.

Kuleba a calificat aceasta drept o „mare şi gravă boală” de care „suferă” unele categorii de populaţie în Europa, îndeosebi în rândul intelectualităţii, şi doar „istoria crudă o va vindeca”.

„Nu a existat un astfel de moment când au luat și au oprit negocierile. Negocierile au fost ca un chibrit. Mai întâi aprinzi un chibrit și arde puternic. Apoi, cu cât arde mai mult, cu atât devine mai puțin. Și, în sfârşit, dispare, rămâne doar un chibrit ars, care este aruncat la pământ şi frecat cu piciorul. Cam aşa s-a întâmplat cu negocierile”, a explicat Dmitrii Kuleba.

Rusia, subminată din interior. Autori necunoscuţi lansează atacuri asupra comisariatelor militare, ca protest pentru mobilizarea mascată

Rusia nu este pregătită să negocieze cu Ucraina
Ministrul de externe este de părere că „Rusia a început să-și piardă apetitul pentru negocieri cu Ucraina”. „În fiecare săptămână am văzut că există o corelație directă: cu cât armata rusă este mai agresivă pe câmpul de luptă, cu atât Rusia se arată mai puțin interesată să negocieze. (…) Dacă te uiți pe hartă, la orașele Ucrainei care au fost lovite în ultimele zile, la bătălia pentru Donbas, la Mariupol, la eforturile lor de a săpa în Herson, poți vedea că Rusia a ales război, nu negocieri”, a declarat ministrul Kuleba.

 

Serghei Lavrov a informat statele BRICS despre campania militară rusă în Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a informat joi pe omologii săi din statele BRICS despre evoluţia campaniei militare ruse în Ucraina, în timpul unei reuniuni ministeriale a acestui grup format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, transmite agenţia EFE.

”Lavrov i-a informat detaliat despre principalele aspecte ale evoluţiei situaţiei în Ucraina în cadrul operaţiunii militare speciale”, se arată într-un comunicat al MAE rus.

Spre deosebire de statele occidentale, ţările BRICS s-au abţinut să critice agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Mai mult, China, de pildă, a considerat că Occidentul şi NATO sunt direct responsabile pentru acest conflict şi a criticat extinderea NATO către est, precum şi expedierea de arme către Ucraina, acţiune care conform Beijingului nu face decât să agraveze conflictul.

New York Times publică dovezi foto și video ale execuției locuitorilor din Bucha, de către armata rusă. Ororile sunt inimaginabile, făptaşii au fost identificaţi
La rândul ei, India şi-a sporit considerabil achiziţiile de petrol rusesc şi a refuzat să se alăture sancţiunilor contra Rusiei.

”Miniştrii au dezbătut teme legate de consolidarea principiilor colective în afacerile internaţionale, conflictele regionale, combaterea noilor provocări şi ameninţări, precum şi interacţiunea ţărilor BRICS în spaţiile multilaterale”, a transmis de asemenea MAE rus.

În cadrul reuniunii, adaugă acesta, s-a desfăşurat şi o sesiune în format extins, cu participarea miniştrilor de externe din Argentina, Egipt, Indonezia, Kazahstan, Nigeria, EAU, Arabia Saudită, Thailanda şi Senegal (ţară care deţine preşedinţia Uniunii Africane), la care s-a dezbătut interacţiunea în cadrul ONU, OMC şi G20.

”După reuniune, părţile au aprobat o declaraţie comună”, a mai anunţat MAE rus, dar fără să ofere detalii.