Care sunt etapele procesiunii de inmormantare?

Articol informativ în care înţelegem mai simplu care sunt etapele unei procesiuni de înmormântare în religia ortodoxă română
Alina Costache
15 iun. 2022, 12:36
Care sunt etapele procesiunii de inmormantare?

Moartea este un pas firesc, pe care orice om trebuie sa il faca la un moment dat, numai ca aceasta produce foarte mare durere, mai ales in cazul celor care parasesc aceasta lume prea devreme. Cei dragi, ramasi in urma, trebuie sa se obisnuiasca cu lipsa persoanei decedate, dar procesul de vindecare este unul indelungat.  De aceea, procesiunea de inmormantare poate reprezenta un moment chiar mai dificil decat aflarea vestii ca persoana respectiva s-a stins din viata, situatie in care serviciile pompe funebre din Bucuresti se vor dovedi a fi foarte utile, un ajutor bine venit.

Un articol oferit de One Marck International – Pompe Funebre Bucuresti.

De ce este important sa se respecte obiceiurile legate de inmormantare?

Traditiile romanesti si chiar religia ortodoxa acorda mortii o importanta deosebita, motiv pentru care acestia ii sunt atribuite foarte multe obieceiuri, unele crestine, altele pagane, dar pe care unii oameni tin sa le respecte cu sfintenie.Acest lucru se datoreaza faptului ca moartea nu este vazuta ca un sfarsit, ci ca o modalitate de trecere in alta lume, pentru care sufletul trebuie sa fie pregatit, iar aceasta credinta este promovata mai ales de catre Biserica.

Respectarea acestor obiceiuri nu este importanta numai pentru viata vesnica a decedatului, ci si pentru comemorarea si cinstirea amintirii decedatului.

Cum se desfasoara procesiunea de inmormantare, de la deces pana la lasarea in groapa?

Tinand cont de legatura cu Dumnezeu pe care o au batranii, prin credinta care le-a fost insuflata de-a lungul vietii, acestia sunt familiarizati cu aproape toate obiceiurile legate de inmormantare. In schimb, tinerii sau oamenii moderni, care sunt conectati prea mult la tehnologie, au pierdut din aceasta conexiune cu divinitatea, astfel ca atunci cand sunt pusi in fata unui moment dificil, cum este decesul unei persoane dragi, trebuie sa caute autor pentru a stii cum sa organizeze intreaga procesiune de inmormantare.

Desi preotul este cel mai in masura sa sfatuiasca familiile indoliate si firmele de pompe funebre sunt la curent cu toate obiceiurile si ritualurile de inmormantare, chiar si pentru alte religii fata de cea crestin ortodoxa.

Astfel ca imediat dupa deces, familia indoliata trebuie sa contacteze preotul paroh pentru a-l anunta si a stabili momentul imormantarii, precum si pentru a primi icoana, steagul si sfesnicul care trebuie sa insoteasca decedatul pana la punerea in mormant.

Ulterior, decedatul va trebui imbalsamat, toaletat si cosmetizat, proceduri de care se ocupa, in general, casele funerare. Dupa acestea, trupul neinsufletit este pus in cosciug si pregatit pentru priveghi, care conform randuielilor crestinesti, ar trebui sa dureze 3 zile. In aceasta perioada, toti cei cunoscuti vin sa isi ia un ultim ramas bun si sa sustina familia indoliata.

In ziua inmormantarii, convoiul funerar – care are o anumita ordine – se va indrepta catre biserica cu masina funeerara, unde preotul va savarsi slujba de inmormantare, iar apoi se va merge la locul de veci, unde va avea loc prohodul si ritualul de ingropare.

La final, celor prezenti la inmormantare li se vor oferi colaci si coliva ca si pomana, uneori fiind puse mese in memoria celui decedat, la care participa toti cei prezenti la inmormantare.

In functie de anumite caracteristici specifice, cum ar fi conditiile meteo, starea de degradare a trupului sau obieciurile altor religii, procesiunea poate fi mai scurta sau complet diferita.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Cum calculezi corect concediul medical în 2025. Cât pierzi din salariu
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Nu congela aceste alimente. Riști foarte mult
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Condiții pentru concediul medical. Lipsa de la serviciu nu poate fi justificată mereu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat