FOTO: Rusia a recunoscut teritoriile pe care le-a furat României și le-a oferit cadou Ucrainei. Medvedev: „Harta a fost creată de occidentali”

Pe fondul tensiunilor Moscova - Kiev, administrația rusă a ajuns să recunoscă faptul că de-a lungul istoriei, a furat teritorii românești. O parte dintre ele au fost enumerate de către Dmitri Medvedev.

28 iul. 2022, 08:39
FOTO: Rusia a recunoscut teritoriile pe care le-a furat României și le-a oferit cadou Ucrainei. Medvedev: „Harta a fost creată de occidentali”

Scenariu de coșmar pentru Volodimir Zelenski. Dmitri Medvedev a dat cărțile pe față: fostul președintele și premier al Rusiei, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a amintit că teritorii din Ucraina au fost furate României, de URSS, iar apoi au fost lăsate cadou Ucrainei.

Omul de încredere al lui Vladimir Putin a publicat pe Telegram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări: cea mai mare suprafață aparține Rusiei, iar altele mai mici – Poloniei și României.

Teritoriile pe care Rusia le-a furat României, de-a lungul timpului. În prezent fac parte din Ucraina

 

De-a lungul timpului s-a vorbit despre Bucovina de Nord, teritoriu pierdut de România în 1940, dar pe harta lui Dmitri Medvedev apare ca anexă a țării noastre și teritoriul de la nordul Republicii Moldova, ce cuprinde, printre altele, orașul Vinița (Vinnytsia). Acesta a fost deținut de Marele Ducat al Lituaniei, Uniunea statală polono-lituaniană, Imperiul Otoman, Imperiul Rus, RSS Ucraineană și Uniunea Sovietică.

Pe această hartă, numai regiunea Kiev este etichetată drept Ucraina. Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analiștii occidentali”, dar el nu i-a numit.

Liov, Ternopil și alte orașe ar aparține Poloniei, iar restul Rusiei.

Faptic, României i-au fost confiscate de comuniștii ruși următoarele teritorii:

  • Bucovina de Nord, parte a regiunii Cernăuți – teritoriu ocupat de URSS în 1940, printr-un ultimatul adresat statului român, în urma pactului Ribbentrop-Molotov.
  • Ținutul Herța – ocupat de URSS în 1940, oferit gratuit de România Ucrainei, în 1997, în baza unui „tratat de prietenie”. Președintele Emil Constantinescu și ministrul de Externe Adrian Severin au luat decizia, fără un referendum sau un sondaj de opinie.
  • Bugeacul, numit și „Basarabia Istorică”, anaexată Ucrainei în anul 1940, tot în urma pactului Ribbentrop-Molotov, din cel de-Al Doilea Război Mondial.
  • Insula Șerpilor, un teritoriu foarte mic, pe mare, dar de o importanță strategică ce nu poate fi neglijată. Insula Șerpilor a fost câștigată de țara noastră în urma tratatului de Pace de la Paris, transferat ilegal de URSS la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și anexat în 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.

Liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, Denis Pușilin, a făcut apel miercuri la Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev. El susține că principalele orașe ale țării sunt ruse.

„Astăzi a venit vremea eliberării orașelor rusești, fondate de ruși: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie, Luțk”, a scris Denis Pușilin pe Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a orasului Brest, din Belarus, dupa ocuparea acestuia de Hitler.

Orașele menționate de Pușilin acoperă aproape toată zona geografică a Ucrainei.