Produsul „dat dispărut” din magazinele din România. Marea temere a cetățenilor

În ultimele decenii, puțini au fost cei care s-ar fi gândit că vor ajunge să trăiască cu fricile din perioada lui Nicolae Ceaușescu. Ei bine, acolo s-a ajuns, iar achizițiile impulsive ale unor cetățeni reflectă din plin acest lucru. 

12 dec. 2022, 15:03
Produsul „dat dispărut” din magazinele din România. Marea temere a cetățenilor
Kaufland retrage un produs de la raft

Tradiționalele cumpărători de sărbători au fost înlocuite în acest an de goana după generatoarele de curent electric. Unii români au început să se panicheze după ce la nivel guvernamental s-a vorbit din ce în ce mai mult despre scenariul „blackoutului”, adică pana de curent generalizată.

În magazine, în special din cele din raza București – Ilfov au dispărut generatoarele de putere mică sau medie.

Generatoarele electrice sunt împărțite în patru categorii: sub 1000 W, între 1000 – 2500 W, între 2501 – 5000 W și peste 5000 W.

Prețurile pornesc de la câteva sute de lei pentru un generator de putere mică și ajung până la peste 7.000 de lei pentru un generator puternic.

 

România, nepregătită pentru un blackout

 

Economistul Mircea Coșea susține că în cazul unui blackout, se va dezlănțui haosul în România. Țara noastră nu e pregătită pentru așa ceva, a precizat profesorul universitar.

„E foarte greu să spun dacă vom rezista. Deocamdată, România nu e pregătită pentru așa ceva. Noi am intrat într-o economie de război în care astfel de întreruperi, de energie vitală, cum sunt energia electrică, cum este aprovizionarea cu apă, cum este transportul, transportul valorii, toate astea se pot întrerupe oricând, pentru că lucrurile nu merg așa cum trebuie să meargă și nu poate să fie nici într-un caz condiții de predictibilitate, apar oricând și oricum.

Deci noi nu suntem pregătiți, n-avem nimic pus la punct în legătură cu asta. Afirmațiile care se fac, liniștea pe care vrea să ne-o dea conducerea acestei țări nu se justifică, pentru că deja noi avem o producție de energie electrică mult, mult sub necesar. Știm și de ce. Ştim, pentru că am închis centrale electrice, pentru că așa ni s-a cerut prin PNRR și ne-am grăbit să punem în aplicare niște directive care trebuiau, de fapt, puse în aplicare după 2030. Alte țări n-au făcut așa, noi am închis, știm care este consecința. Deci, în condițiile în care afară va fi o temperatură sub minus 10 grade o perioadă de o săptămână, așa spun specialiștii, va trebui să importăm curent electric într-o cantitate mai mare. Problema este că n-avem de unde, asta este situația. N-avem de unde, la orice preț.

N-avem de unde, pentru că cel mai mare exportator în această zonă, Ucraina, nu ne mai poate satisface datorită lucrurilor pe care le știm, întreruperea liniilor, toate defectele care au apărut ca urmare a bombardamentelor”, a explicat profesorul Mircea Coşea, pentru Antena 3.

 

Nicio explicație coerentă vizavi de creșterea prețurilor la energie

 

În opinia lui Gheorghe Piperea, triplarea prețurilor la energie, „peste noapte”, imediat după încheierea crizei COVID, este nejustificată.

„Această creștere explozivă a prețului la energie încalcă orice logică elementară în teoria economică. Știm că atunci când cererea e mare, prețurile cresc. Când e cererea e mică, e invers. Oamenii au început să reducă consumul, întreprinderile mici și mijlocii, dar și cele mari au început să oprească consumul, deci e ofertă mare și cerere mică, ceea ce ar însemna să avem niște prețuri cât se poate de mici.

Aici e o chestiune extrem de interesantă de spus. Profiturile acestor companii (n.r. – din energie) sunt exorbitante, nu cred că pot fi înghețate, oprite prin niște impozite excepționale.

Aceste profituri nu durează mult, ele sunt anticamera dezastrului, a falimentului pentru diverse domenii, consumatori, IMM-uri, mari întreprinderi care nu mai consumă și intră în faliment. Atunci când ele vor dispărea (n.r. – companiile), aceaste profituri vor dispărea ca prin minune”, a declarat Gheorghe Piperea.