Băsescu i-a trimis o SCRISOARE lui Zgonea pe tema revizuirii Constituţiei. Ce îi solicită

Președintele Traian Băsescu i-a transmis, joi, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pe tema revizuirii Constituţiei. Şeful statului le solicită deputaţilor să continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituţiei pe care l-a transmis la Parlament în iunie 2011 şi care transpune rezultatele referendumului din 2009, în sensul reducerii numărului de parlamentari şi al modificării structurii Parlamentului.
Filip Stan
21 mart. 2013, 13:40
Băsescu i-a trimis o SCRISOARE lui Zgonea pe tema revizuirii Constituţiei. Ce îi solicită

În scrisoarea transmisă lui Valeriu Zgonea, Traian Băsescu precizează că, în iunie 2011, a transmis Camerei Deputaţilor şi Senatului României, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României, împreună cu Avizul Consiliului Legislativ şi cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 799 din 17 iunie 2011 asupra proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei României.

La data de 26 iunie 2011 proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere, iar, la data de 8 mai 2012, a fost înregistrat raportul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. Ulterior, la data de 22 mai 2012 , Plenul Camerei Deputaţilor a decis retrimiterea la Comisia permanentă pentru întocmirea unui raport suplimentar, raport ce urma să fie elaborat până la data de 12 iunie 2012, se arată în scrisoarea preşedintelui.

„Având în vedere că până în prezent acest raport nu a fost întocmit, apreciez că pasivitatea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi nu poate conduce la blocarea procedurii de revizuire a Constituţiei, procedură reglementată de Art. 150 – 151 din Constituţie.

În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor Art. 86 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă solicit să luaţi măsurile necesare pentru ca Biroul Permanent să includă în proiectul ordinii de zi dezbaterea Proiectului de lege nr. Pl-x/492/27.06.2011, pentru care termenul de depunere a raportului suplimentar a fost depăşit.

Dezbaterea asupra unui proiect de lege este independentă de mandatul Parlamentului în care a fost depus. Astfel, Art. 63 alin. (5) din Constituţie prevede că: «Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament». Aceste dispoziţii constituţionale sunt transpuse în Art. 227 din Regulamentul Camerei Deputaţilor”, scrie şeful statului.

În plus, Băsescu susţine că este de „datoria Parlamentului să continue dezbaterile asupra Proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei, având în vedere că acesta transpune voinţa suverană a poporului român, exprimată la referendumul organizat la data de 22 noiembrie 2009, ale cărui rezultate au fost confirmate prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 37/26.11.2009.”

„Reprezentanţii aleşi ai poporului trebuie să ţină cont de voinţa populară exprimată în mod direct prin referendum, când cu o majoritate covârşitoare, cetăţenii au optat în proporţie de 72,31% pentru trecerea la un Parlament unicameral şi de 83,31% pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane. De asemenea, prin proiectul de revizuire transmis legislativului, a fost conturată o nouă arhitectură instituţională, prin delimitarea mai clară a atribuţiilor şi raporturilor constituţionale, în acord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi au fost clarificate unele reguli constituţionale referitoare la calitatea României de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO”, se arată în scrisoare.

„Faţă de cele de mai sus vă solicit continuarea procedurii legislative de adoptare a Proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei, ce are ca principal obiectiv înfăptuirea actului de suveranitate exercitat în mod direct de poporul român în noiembrie 2009, în sensul reducerii numărului de parlamentari şi al modificării structurii Parlamentului„, conchide Traian Băsescu.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Vești proaste pentru mulți români. WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste telefoane de la 1 iunie
Capital.ro
Ungurii aruncă în aer toată Europa. Alianța la care nu acceptă să renunțe
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Se dau 20.000 de euro pentru fermieri! Condiția simplă pentru a lua banii
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Adrian Minune, momente de cumpănă în căsnicie. Ce spune despre divorț
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Afacerea ilegală prin care făcea bani, în apartamentul ei, o româncă stabilită în Italia
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Primele declarații ale mamei Raisei, fetița găsită decedată într-o râpă: „Verişorul de 15 ani nu a acţionat singur” Autoritățile au reținut principalul suspect în acest caz
Capital.ro
Cutremur în lumea tenisului. Anunț devastator despre Simona Halep
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat
substantial.ro
Destinul astral remarcabil al Kate Middleton: Prințesa de Wales care a cucerit lumea cu eleganță, curaj și determinare
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'