ADMITERE LA LICEU. Va putea fi organizat examen pentru cel mult 60% din locuri și în ce va consta acesta

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, proiectele de modificare a legilor educaţiei. Unul dintre proiecte vizează și admiterea la liceu. La fel ca în proiectul pus în dezbatere de Sorin Cîmpeanu se menține ideea organizării unui examen de admitere la liceele la care s-a înregistrat concurență mare în anii precedenți.

27 feb. 2023, 15:21
ADMITERE LA LICEU. Va putea fi organizat examen pentru cel mult 60% din locuri și în ce va consta acesta

Unele unități de învățământ vor putea organiza ADMITERE LA LICEU, dar doar pentru cel mult 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Mai exact, în liceele care optează pentru organizarea unui examen de admitere, după evaluare națională, elevii care vor să studieze la acel liceu vor susține două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naționale.

Locurile neocupate prin examen de admitere se vor ocupa prin repartizare computerizată, organizată după admitere la liceu.

Citește și: Proiectele legilor educației modificate, prezentate de Ligia Deca. Cum se va face admiterea la liceu și cum va fi organizat examenul de BACALAUREAT. Cresc bursele

Restul de 40% din locuri vor fi ocupate prin repartizare după Evaluarea Națională. Din cele 40%, maximum 10% din locuri vor fi ocupate prin repartiție computerizată pentru elevi cu CES sau de etnie romă.

Proiectul mai prevede că liceul care alege să organizeze examen de admitere pentru anumite specializări, în cazul în care nu-și ocupă locurile în urma examenului, nu va putea organiza admitere în anul urmator.

Examenul de Evaluare Națională constă în susținerea unor probe de matematică și limba și literatura română, respectiv limba maternă acolo unde este cazul.

Examenul de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a ar da admiterea la finalul clasei a VIII-a, pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028, potrivit surselor Edupedu.ro.