Timpul de muncă pentru zilieri: câteva reguli de respectat de către beneficiarii muncii ocazionale

Beneficiarul sau un împuternicit al acestuia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier.
Filip Stan
06 apr. 2023, 20:44
Timpul de muncă pentru zilieri: câteva reguli de respectat de către beneficiarii muncii ocazionale

Ziua de muncă a zilierului se poate întinde până la 12 ore, cu excepția minorilor, ce nu pot munci ca zilieri decât maximum șase ore pe zi și 30 pe săptămână, iar în registrul special ce trebuie ținut de beneficiari se trec atât numărul de ore de muncă prestate, cât și ora de începere a activității.

Întocmai ca în cazul unui angajat cu normă întreagă, lucrătorul cu ziua are o zi de muncă standard, stabilită de Legea zilierilor (Legea nr. 52/2011), de opt ore de muncă. Zilierul poate munci sub opt ore pe zi, dar poate munci și mai mult de opt ore pe zi.
(1) Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.

Încă 4 zile libere pentru angajații din România. În ce condiții le poți obține

(2) Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.

(3) Zilierul minor poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional la împlinirea vârstei de 16 ani. Prin excepţie, minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea şi sănătatea personală”, prevede art. 4 din Legea zilierilor.

Beneficiarul sau un împuternicit al acestuia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier, prevede Legea zilierilor, dincolo de această limită putându-se continua colaborarea doar în baza unui contract de muncă – pe perioadă determinată, „desfășurarea unor activități cu caracter sezonier” fiind una dintre ipotezele admise de lege pentru încheierea unui contract de muncă pe perioadă determinată.

O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în anumite domenii, precum cel agricol, enumerate tot la art. 4 din lege.

O altă limită impusă de lege e că niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor din aceleași domenii de excepție, unde limita e de 180 de zile. Dar, evident, conform regulii celor 25 de zile maxim admise, aceste limite de 90 / 120 de zile la același beneficiar presupun întreruperi în colaborarea zilier – beneficiar, cel puțin la 25 de zile.

ZILE LIBERE: Veşti proaste pentru angajaţii din România care aşteptau săptămână de 4 zile. De ce nu va fi vinerea liberă

Dar poate un zilier să lucreze în mod consecutiv câte 12 ore, timp de 25 de zile? Chiar dacă legea zilierilor pare să lase posibilă această situație, este puțin probabil ca un zilier să accepte să vină atâtea zile în mod consecutiv câte 12 ore la muncă, fără nicio zi de repaus.

În Registrul de evidență a zilierilor, obligatoriu de ținut de către toți cei care folosesc munca zilier, fie și pentru o zi, se trece în cazul fiecărui zilier atât ora începerii activității, cât și numărul de ore lucrate.

În fine, nu trebuie trecute cu vederea prevederile referitoare la munca zilierilor minori – în cazul acestora avem un maxim zilnic de șase ore pe zi, dar plătite la nivel de opt ore, precum și un maxim săptămânal de 30 de ore.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Călin Georgescu l-a înlăturat pe George Simion? Victor Ponta face dezvăluiri bombă: I-a zis să plece...
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici