STUDIU: Dependenţa de cocaină va putea fi tratată cu laserul

Cercetătorii au demonstrat că pot trata dependeța de cocaină a șoarecilor prin orientarea unei lumini laser spre creierul lor. Studiul ar putea ajuta la dezvoltarea unei noi terapii pentru persoanele dependente, scrie scienceworld.ro

05 apr. 2013, 09:37
STUDIU: Dependenţa de cocaină va putea fi tratată cu laserul

Pentru oameni și șoareci, o dependență compulsivă de cocaină poate diminua activitatea în cortexul prefrontal, o regiune cerebrală importantă pentru controlul impulsivității și luarea deciziilor.

Citeşte şi Anunţul unei universităţi: Se caută studenţi care să prizeze COCAINĂ

În noul studiu, cercetătorii au folosit ingineria genetică pentru a transforma neuronii din cortexul prefrontal într-un comutator. Ei au implantat proteine sensibile la lumină, numite rodopsine, în neuronii pe care îi puteau apoi activa și dezactiva folosindu-se de lumini laser.

„Atunci când aprindeam o lumină laser în regiunea prelimbică a cortexului prefrontal, căutarea compulsivă a cocainei dispărea”, a spus cercetătorul Antonello Bonci, din cadrul Institului Național pentru Abuzul de Droguri al Statelor Unite.

În mod interesant, tratamentul poate poate fi aplicat și invers. Dezactivarea acelor neuroni a transformat șoarecii neafectați în dependenți.

Rezultatele indică faptul că o abordare similară ar putea fi eficientă și în cazul oamenilor. Bonci și colegii săi plănuiesc să înceapă o serie de probe clinice pentru a vedea dacă abordarea ar putea avea succes.

Citeşte şi EPILAREA DEFINITIVĂ: Periculoasă pentru sănătate sau nu? Vezi recomandările medicului