România, prima calificare la Europeanul de Handbal, cu mari emoții, după aproape 30 de ani / Istoria „tricolorilor” la EURO și la Mondiale

Cea mai mare veste din sportul românesc vine din handbalul masculin: naționala „tricoloră" s-a calificat la primul Campionat European, după aproape trei decenii de absență.
Andi Miron
01 mai 2023, 14:45
România, prima calificare la Europeanul de Handbal, cu mari emoții, după aproape 30 de ani / Istoria „tricolorilor

Selecționerul spaniol Xavi Pasqual (55 de ani), câștigător de Champions League cu Barcelona, antrenor la CS Dinamo, a reușit să reducă România printre granzii Europei. Turneul se va disputa în Germania, în perioada 10-28 ianuarie 2024.

Runda decisivă pentru calificare s-a disputat duminică, 30 aprilie, în Germania. Băieții noștri au pierdut cu 26 la 31 în fața ucrainenilor, dar cu puțin noroc, au reușit să se califice. Principalii marcatori ai României au fost Stanciuc (6 goluri), Negru (6), Humet (5) și Kuduz (4).

Golaverajul a făcut diferența: Austria a câștigat grupa, cu maximul de puncte, 12. România, Insulele Feroe și Ucraina au acumulat fiecare câte patru puncte. Jucătorii lui Pascual au terminat cu golaveraj zero, în timp ce Feroe și Ucraina au înregistrat minus.

Important de menționat este că România a stat și la mâna Austriei, care și-a respectat blazonul. Astfel, în celălalt meci al grupei, austriecii s-au impus cu 38 la 33.

Iată clasamentul final din grupa de calificare pentru CE 2024:

Rezultatele României în grupa 4 au fost: 26-28 şi 25-17 cu Insulele Feroe, 32-36 şi 30-35 cu Austria, 34-26 şi 26-31 cu Ucraina.

Din cele 32 de echipe înscrise în cursa pentru EURO, doar 20 lua parte la turneul din Germania.

Primele două echipe clasate în fiecare dintre cele opt grupe preliminare, împreună cu alte patru echipe de pe locul 3 cu cel mai bun punctaj, vor face parte din cele 32 de echipe prezente la turneul final. Așadar, cu și mai mare noroc decât România, Feroe va merge la CE.

România a avut ultima participare la EURO în urmă cu 27 de ani

De-a lungul timpului, România nu a avut performanțe impresionante la European. Singurele calificări le-a obținut în 1994 și 1996. La prima ediție a EURO, găzduită în Portugalia, am obținut locul 11, iar la cea din Spania, poziția a noua. În acei ani, Rusia, Suedia și Spania erau cele mai puternice.

Performanțele modeste ale României la European se explică tocmai prin faptul că prima ediție a turneului a avut loc în anii ’90, o perioadă în care sportul românesc a cunoscut o puternică tendință descendentă, pe toate ramurile.

În schimb, la Mondiale, lucrurile au stat altfel, de-a lungul timpului.

România, cvadruplă campioană mondială la handbal masculin

România este a doua țară din lume după numărul de titluri mondiale cucerite, patru la număr, la egalitate cu Suedia. Doar Franța are mai multe, șase medalii de aur. Ultima performanță notabilă a naționalei la un mondial a fost în 1990, finala mică disputată împotriva Iugoslaviei, câștigată de ai noștri, cu 27-21.

Iată clasamentul general al celor mai importante medaliate:

  • Franța – 12 medalii (șase de aur, două de argint, patru de bronz)
  • Suedia – 12 medalii (patru de aur, patru de argint, patru de bronz)
  • România – 6 medalii (patru de aur, zero de argint, două de bronz)
  • Danemarca – 7 medalii (trei de aur, trei de argint, trei de bronz)

Germania (cinci medalii, dintre care două de aur), respectiv Germania de Vest (o medalie de aur), Germania de Est (patru medalii), Rusia (trei medalii, dintre care două de aur), Uniunea Sovietică (trei medalii, dintre care una de aur), Spania (cinci medalii, dintre care două de aur), Croația (cinci medalii, dintre care una de aur), Cehoslovacia ( o medalie de aur din totalul de cinci), Iugoslavia (patru medalii în total, dintre care una de aur), Norvegia (două medalii), Polonia (patru medalii), Austria (o medalie), Ungaria (o medalie), Qatar (o medalie) și Slovenia (o medalie) și-au adjudecat și ele de-a lungul timpului cel puțin o medalie la Mondiale.

Bineînțeles, cele mai mari performanțe ale României au fost bifate în perioada comunistă, în intervalul 1961-1974. La acea vreme, marile puteri ale lumii urmăreau România cu îngrijorare atât pentru ascensiunea economică, dar și sportivă. „Tricolorii” ținteau chiar și aurul olimpic, dar n-au avut succes cu acest deziderat:

1961, Germania de Vest. România – Cehoslovacia, scor 9-8, după două reprize de prelungiri;

1964, Cehoslovacia. România – Suedia, scor 25-22;

1970, Franța. România – Germania de Est, scor 13-12, după două reprize de prelungiri;

1974, Germania de Est. România – Germania de Est, scor 14-12.

În total, România are 14 participări la Mondiale. Ultima, la turneul din Suedia, în urma căruia jucătorii noștri au terminat pe locul 19. În 2009, în Croația, au terminat pe 15, după o altă lungă perioadă în care au văzut Mondialul din fața TV-ului. Din 1995 – Islanda nu mai jucaseră la un Mondial, când România terminase pe 10, la fel ca-n 1993 – Suedia. Prima participare a fost în 1963, în Germania de Est, când „tricolorii” au încheiat pe poziția a 13-a în clasamentul general.

A fost o vreme când România avea campioni și golgheteri în „prima ligă a handbalului mondial”

Cornel Oțelea este singurul handbalist român care are cel puțin trei medalii de aur la Mondiale, alături de patru norvegieni și șase francezi. Nikola Karabatic are patru medalii de aur, iar Thierry Omeyer cinci, cele mai multe.

De-a lungul timpului, România a avut mai mulți golgheteri la mondial, pe Petre Ivănescu în 1961, cu 24 de goluri, pe Hans Moser în 1964, cu 33 de reușite, pe Ștefan Birtalan, în 1974, cu 43 de goluri și pe Vasile Stângă, în 1982, cu 65 de goluri.

Ultimul Mondial de Handbal masculin s-a desfășurat în ianuarie 2023, în Polonia și Suedia. Danemarca a învins Franța în finală, cu 34-29, iar Spania cu Suedia au jucat finala mică, încheiată cu scorul de 39-36 pentru iberici.

Următorul turneu se va desfășura în Croația, Danemarca și Norvegia, în anul 2025.

DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Românul decorat de Vladimir Putin, care are în Rusia lingouri și diamante de 10 milioane euro, dat în judecată. Cum s-a încheiat totul pentru Mihai Lauruc
Capital.ro
Călin Georgescu a ajuns la capătul puterilor. Ministrul Justiției a anunțat acum
Playtech.ro
Acte necesare alocație copil. Ce sumă primești lunar, pe ce dată intră banii pe card
DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Adevarul
Transnistria, „țara care nu există”, dar are monedă. Un britanic, uimit de ce a găsit: cât costă o sticlă de vodcă
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Trafic restricționat în București. Reparații capitale la poduri și pasaje
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Alertă la granița României! Este vorba despre zeci de drone. Atacurile au putut fi filmate din Tulcea
Cancan.ro
El este Sorin Bochiș, pilotul mort în Orăștie. În 2018 scăpase cu viață din alt accident aviatic
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Elena Udrea a primit vestea direct în inchisoare. Decizia luată de Adrian Alexandrov
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Motivul șocant pentru care Emil Gânj și-ar fi ucis fosta iubită. Mama Andei rupe tăcerea: „În fiecare zi îi era frică”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Ministrul Muncii, anunț privind plata pensiilor! Avertismentul lui Florin Manole: Emoție există pentru că unii o stârnesc cu rea-credință
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul