Copiii cu mame nevăzătoare excelează în testele vizuale

Copiii care s-au născut din mame nevăzătoare dispun de o atenţie vizuală şi de o memorie vizuală mai bune decât copiii cu părinţi fără probleme de vedere, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the Royal Society B, informează LiveScience.com.
Iulian Tudor
11 apr. 2013, 05:59
Copiii cu mame nevăzătoare excelează în testele vizuale

Acest studiu a ajuns la concluzia că inabilitatea părinţilor nevăzători de a reacţiona la o privire sau la contactul direct, de la ochi la ochi, nu afectează în niciun fel dezvoltarea copiilor. Mai mult decât atât, nevoia acestora de a trece rapid de la comunicarea cu părintele nevăzător la comunicarea cu lumea înconjurătoare pe care o percep şi prin văz îi face să aibă o atenţie vizuală mult mai bună decât a celorlalţi copii, scrie Agerpres.

„Copiii sunt foarte flexibili şi se pot adapta cu uşurinţă la diferite modele de comunicare”, susţine Atsushi Senju de la Birkbeck, University of London, neurolog specializat în dezvoltarea cognitivă şi co-autor al acestui studiu.

Studii anterioare au demonstrat că acei copii care suferă de autism evită să se uite în ochii persoanelor cu care intră în contact şi să le urmărească privirea. Copiii din orfelinate, care nu au suficiente interacţiuni sociale şi nu sunt priviţi în ochi pentru a învăţa la rândul lor să privească în ochi, ajung să dezvolte probleme comportamentale.

Senju şi colegii săi s-au întrebat cum sunt copiii nevăzătorilor afectaţi de lipsa de contact al privirilor cu părinţii lor. Persoanele care suferă de cecitate nu-şi pot privi copiii în ochi, dar compensează prin interacţiuni mai variate şi mai semnificative cu ajutorul limbajului, al sunetelor şi al simţului tactil.

În cadrul noului studiu au fost evaluate abilităţile a cinci copii care aveau o mamă nevăzătoare şi un tată cu vederea normală sau cu cecitate parţială, prin comparaţie cu un grup de 51 de copii cu ambii părinţi cu vederea normală.

Cercetătorii le-au arătat copiilor un clip video şi au comparat felul în care l-au privit copiii cu mame nevăzătoare cu cel al copiilor cu părinţi văzători. Copiii care au participat la acest studiu au fost evaluaţi de două ori. Odată în perioada de vârstă de 6 – 10 luni, şi apoi din nou când aveau între 12 şi 15 luni. Apoi au evaluat dezvoltarea cerebrală a acestor copii între vârstele de 2 şi 4 ani.

Nu au fost remarcate niciun fel de deficienţe din partea copiilor cu mame nevăzătoare. De-a lungul studiului copiii din mame nevăzătoare au putut foarte bine să urmărească privirea altei persoane şi se uitau la feţele celor din jur la fel ca şi copiii din părinţi fără deficienţe grave de vedere.

Mai mult decât atât, în testele de atenţie şi memorie vizuală, copiii din mame nevăzătoare au obţinut punctaje mai bune decât cei din părinţi văzători, la toate categoriile de vârstă la care au fost realizate aceste teste.

„Nu ne-a venit să credem când am ajuns la aceste rezultate”, a declarat Senju pentru LiveScience.

Aceste concluzii confirmă incredibila plasticitate a creierului de copil, a comentat şi Andrew Meltzoff, director la University of Washington Institute for Learning & Brain Sciences, care nu a participat la studiu. De asemenea, demonstrează şi cât de adaptaţi sunt copiii pentru a căuta interacţiunile sociale, în special cu mamele lor.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Boom imobiliar sau haos total. Unde se va opri creșterea prețurilor la apartamente
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interdicție la plata cu cardul. Devine ilegal să folosește cardurile la achiziții. Va fi lege națională
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică