PENSII 2023, cronometrul a pornit. Cât te costă să ieşi mai devreme, doar în august mai poţi cumpăra vechime în muncă

Plata contribuției se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023, dacă măsura nu va va fi prelungită.
Filip Stan
22 iul. 2023, 11:27
PENSII 2023, cronometrul a pornit. Cât te costă să ieşi mai devreme, doar în august mai poţi cumpăra vechime în muncă

PENSII 2023. Pentru că a crescut salariul minim la 3.000 de lei brut, cei care vor încheia contracte cu Casa de Pensii pentru a cumpăra vechime în muncă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. De precizat că există posibilitatea să cotizezi și cu sume mai mari, adică peste nivelul respectiv. Conform legii, plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. Coaliţia a anunţat că este posibil ca măsura să fie prelungită, însă momentan luna august este data limită la care se poate cumpăra vechime.

Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este momentan  de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pensii 2023. O nouă formulă de calcul, ce categorii vor primi un plic mai greu de la poştaş din toamnă

În primul rând trebuie precizat că multe persoane nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată. Ele pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Asta s-a introdus prin OUG 163/2020, care ulterior a fost modificată prin legea 168/2021. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

PENSII 2023. Pentru 1 an va trebui să plătești 9.000 de lei
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Așa cum am explicat mai sus, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Adică, dacă cineva vrea să cumpere 1 an, atunci va trebui să plătească 9.000 de lei.

Există multe persoane care, în contextul situației economice dificile din anii 90 – 2000, nu au un stagiu complet de cotizare la sistemul de pensii publice. Astfel aceștia nu îndeplinesc condițiile de pensionare și vor primi mai puțini bani. Legea le permite să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuției se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. În condițiile în care se ajunge la termenul limită, iar cumpărătorul de vechime în muncă nu a reușit să achite suma pe care a convenit-o prin contract, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.Potrivit amendamentelor asumate de Coaliție, de anul viitor judecătorii și procurorii se pot pensiona dacă au cel puțin 25 de ani vechime și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării. Vârsta minimă de pensionare este de 50 de ani și crește, etapizat, până la 60 până în 2035.

Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, se arată în amendamentele depuse.

Pensii 2023. Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor după demisia lui Marius Budăi, vom avea o nouă formulă de calcul şi noi stagii de cotizare

De asemenea, potrivit ultimelor modificări vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani, până în 2035, pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe.

Totodată, s-a decis impozitarea cu 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. În prezent, câștigul salarial mediu brut este de 6.700 de lei.

O altă decizie se referă la faptul că nu se mai pot cumula mai multe pensii speciale, iar cele aflate în plată se recalculează.

Coliția a decis să se elimine pensia de serviciu pentru o serie de categorii cum ar fi personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari.

 

Ce prevede legea pentru achiziționarea vechimii în muncă

OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism de achiziție a vechimii în muncă, stabilește că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Cei trebuie să încheie contracte cu Casa de Pensii, prin intermediul cărora se stabilește modalitatea de plată și sumele datorate. Se pot cumpăra cel mult șase ani de vechime, doar pentru pensia de limită de vârstă. Majoritatea celor își achiziționează vechime în muncă, aleg să plătească contribuțiile raportate la salariul minim pe economie. Sunt însă și cazuri în care oamenii aleg să plătească sume mai mari, care să le aducă și o pensie mai mare.

Mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie se va aplica până la 31 august 2023, dacă nu va fi prelungit.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 8.45 au votat peste un milion de români
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Reguli pentru alegerile prezidențiale. Ce nu au voie să facă românii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile