De ce se tem românii de cărţile electronice

Domeniul e-book nu este de foarte mare interes pentru editurile româneşti, dar nici pentru autori, arată rezultatele unui studiu recent. 
Alina Costache
23 apr. 2013, 11:44
De ce se tem românii de cărţile electronice

Cărţile electronice se lasă aşteptate în România: 60% dintre editurile autohtone nu au planuri de producere şi comercializare a cărţilor electronice, arată o cercetare efectuate prin programul PROEDIT în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER), potrivit unui comunicat de presă. 

Procentul celor care afirmă că deja produc şi vând cărţi electronice este de 10, unul scăzut faţă de procentul celor care spun că nu au în plan să producă şi să comercializeze astfel de cărţi (60).

Mai mult, 50% dintre editori cred că publicaţiile digitale distrug industria de print într-o perioadă economică de criză.

Nici autorii nu văd cu ochi buni e-books: majoritatea refuză să publice şi în format electronic, afirmă 49% dintre editori. Din cărţile ce figurează în catalogul editurilor, doar între 1 şi 25% pot fi achiziţionate în format e-book, declară majoritatea respondenţilor (59%).

Motivele pentru care piaţa românească de carte se teme de e-book sunt frica de piraterie (27%), lipsa informaţiilor tehnice (23%) şi lipsa de interes a cititorilor (15%). 

În ceea ce priveşte platformele de apariţie, cele mai multe edituri se orientează către desktop-uri şi laptop-uri (92%) sau către tabletele iPad (65%). Pe locurile următoare se clasează telefoanele şi tabletele cu sistem de operare Android (52%), apoi eReaderele (50%) şi iPhone-urile (48%). În ceea ce priveşte canalul de distribuţie utilizat pentru comercializarea cărţilor electronice, cel mai des menţionat de către respondenţi a fost site-ul de vânzare al propriei edituri (76%), la distanţă substanţială fiind domeniile elefant.ro (24%) şi bookbyte. ro (22%). PDF-ul este formatul electronic cel mai utilizat pentru cărţile digitale (92%).

Piața europeană de e-book este destul de stângace încă. Toată lumea este de acord că acesta este viitorul, însă, cel puțin în acest moment, atât în Europa, cât și în România, editurile nu își concetrează toate eforturile pe e-book-uri. În România, piață de e-book este sub 1%. Probabil că atunci când va începe să crească, va avea o creștere exponențială, dar deocamdată, oamenii sunt încă reticenți la a folosi e-reader-ele, din diferite motive: sunt scumpe, nu au o varietate de titluri, sunt conservatori etc. Convenția în acest moment este că tot conținutul produs să fie sub formă de carte. Dar fie că va fi o carte fizică, fie că va fi un e-book, fie că va fi orice altă formă finală va căpăta e-book-ul, de conținut tot va fi nevoie”, declară Mario Demezzo, preşedintele consiliului permanent al Uniunii Editorilor din România.

Studiul „Adaptabilitatea angajaţilor la cerinţele revoluţiei e-book” a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER). Cercetarea a fost efectuată prin accesarea a 401 de edituri mari, medii şi mici.

Citeşte şi:

Ce cărţi preferă românii pe timp de criză

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cât costă să construiești o casă de 80 mp la roșu. Lista completă a prețurilor din 2025 pentru materiale și manopera
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Se limitează plățile cash. Decizia a fost luată
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Un nor toxic de clor obligă 160.000 de spanioli să rămână în case. De la ce a plecat totul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești