Un avocat celebru denunţă regula fair-play-ului financiar, în fotbal. A făcut plângere la UE

Un celebru avocat belgian, aflat la originea legii Bosman, care a revoluţionat fotbalul european, a depus plângere luni la Comisia Europeană împotriva regulii fair-play-ului financiar, pe care UEFA vrea s-o impună din sezonul viitor pentru a limita cheltuielile cluburilor de top, anunţă presa internaţională, citată de Agerpres.

07 mai 2013, 09:35
Un avocat celebru denunţă regula fair-play-ului financiar, în fotbal. A făcut plângere la UE

Avocatul Jean-Louis Dupont a depus plângere împotriva regulii fair-play-ului financiar în fotbal, care permite excluderea din competiţiile europene a cluburilor ce au un deficit important. „Această regulă permite pedepsirea cluburilor care cheltuiesc excesiv, chiar dacă o fac în scopul dezvoltării„, a indicat într-un comunicat Dupont, care îl reprezintă pe impresarul belgian Daniel Striani.

Avocatul a adăugat că această regulă va reduce activităţile cluburilor şi va avea drept consecinţă diminuarea transferurilor şi a salariilor agenţilor şi jucătorilor. În plus, marile cluburi îşi vor continua dominaţia. Dupont consideră că această regulă este ilegală, iar UEFA trebuie să-şi atingă prin alte mijloace obiectivul de a lupta împotriva datoriilor cluburilor de fotbal.

Potrivit Agerpres, Comisia Europeană a confirmat că a primit plângerea, dar a refuzat să facă orice comentariu.

În urmă cu aproximativ un an, UEFA a suspendat din competiţiile europene clubul turc Beşiktaş Istanbul, din cauza datoriilor, iar în luna decembrie, forul fotbalistic european a anunţat aceeaşi sancţiune pentru gruparea spaniolă Malaga.

UEFA a reacţionat după plângerea depusă de Dupont. Conform UEFA, Comisia Europeană, Parlamentul European, cluburile şi ligile de fotbal au sprijinit regula fair-play-ului financiar, concepută pentru a garanta viabilitatea pe termen lung a fotbalului. UEFA crede că regula fair-play-ului financiar respectă pe deplin legislaţia UE, iar Comisia Europeană ar urma să respingă plângerea.