Eticheta la care românii trebuie să fie foarte atenți atunci când își cumpără alimente! Ce înseamnă dacă pe parizerul pe care îl vrei apare inscipționat „DOR”

De acum în colo, te vei plimba prin magazine și vei remarca faptul că o nouă etichetă apare pe produsele tale favorite. Iată ce înseamnă inscripția „DOR” care va fi lipită pe salamul tău favorit.
Alina Costache
05 dec. 2023, 23:00
Eticheta la care românii trebuie să fie foarte atenți atunci când își cumpără alimente! Ce înseamnă dacă pe parizerul pe care îl vrei apare inscipționat „DOR”
Eticheta la care românii trebuie să fie foarte atenți atunci când își cumpără alimente! Ce înseamnă dacă pe parizerul pe care îl vrei apare inscipționat „DOR”

O nouă denumire pentru articolele fabricate în România este „DOR” – De Origine România, conform unei legi recent adoptate, ce are ca scop promovarea alimentelor autohtone. Cu toate acestea, etichetarea nu este obligatorie și poate fi aplicată doar la alegerea producătorului, care trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii pentru acest scop.

Citește și: Dispar farmaciile din România! Proiectul de lege care a fost depus în Parlament va schimba fața marilor orașe din țară

Magazinul gestionat de Ștefania Grama comercializează produse provenite de la peste o sută de producători locali.

„Încercăm să susţinem economia locală, producătorii locali. Clienţii noştri s-au învăţat să afle povestea din spatele produsului. Avem caşcaval românesc, din lapte din România. Acest produs are şi indicaţie geografică protejată”, a explicat Ștefania Grama, proprietar băcănie.

Și va avea și o nouă etichetă – DOR, însemnând De Origine România, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament. Pentru a beneficia de eticheta DOR, aceste mezeluri trebuie să îndeplinească mai multe criterii. În primul rând, materia primă trebuie să aibă origine românească, mai precis, carnea trebuie să provină de la animale crescute pe teritoriul țării. În plus, procesarea trebuie să aibă loc exclusiv în România.

Un cozonac poate primi logo-ul DOR doar dacă făina din care este confecționat provine de la cereale cultivate în România, iar laptele și ouăle sunt provenite de la animale crescute local. Chiar și nucile trebuie să aibă origine românească. Ingrediente precum stafidele, zahărul sau esențele, dacă nu sunt autohtone, nu pot reprezenta mai mult de 25% din totalul ingredientelor.

„Ajută clientul. Majoritatea asta vrem, produse româneşti. Tot timpul întrebăm: sunt din România?”, a explicat un client.

La începutul anului viitor ar trebui să vedem şi primele produse cu eticheta DOR. Până atunci, cine vrea să aibă logo-ul pe produse, trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii pentru a obţine un certificat în acest sens.

„E vorba de o schemă voluntară. Ajută la promovarea produselor româneşti la raft”, a declarat Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

În ultima perioadă au apărut mai proiecte care au propus tot felul de însemne pentru alimente. În aprilie, actualul premier spunea că vânzătorii trebuie să fie obligați să semnaleze cu tricolorul produsele românești. În mai, a fost propus proiectul adoptat astăzi. În iunie, a aprut ideea etichetării cărnii româneşti. În plus, există o etichetă şi pentru alimentele care conțin făină de gândaci, lăcuste sau greieri.

Citește și: Cât se pierde din greutatea unui porc după tăiere. Cantitatea cu care rămâi pentru consum

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri