Cu cât se scumpesc produsele pe lanţul de aprovizionare, de la producător până la raft, în România, comparativ cu alte ţări din UE

Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele UE, Economica.net a calculat cu cât cresc prețurile, în medie, pe lanțul de aprovizionare, de la producător la magazin.
Filip Stan
19 apr. 2024, 22:01
Cu cât se scumpesc produsele pe lanţul de aprovizionare, de la producător până la raft, în România, comparativ cu alte ţări din UE

În România, prețul unui kilogram de mere din producția locală a ajuns să coste în medie 0,89 de euro pe rafturile magazinelor în luna martie a acestui an, reprezentând o creștere semnificativă de 54% față de prețul inițial de la fermier, care a fost de 0,35 euro per kilogram.

Analiza detaliată a dezvăluit că adaosurile cele mai semnificative pe lanțul de aprovizionare sunt adăugate de către stațiile de sortare și ambalare, acestea contribuind cu aproximativ 31% la prețul final al produsului, adică 0,18 euro pe kilogram, potrivit Economica.

Retailerii au adăugat apoi un adaos de aproximativ 17%, ceea ce a dus la un preț final de 0,13 euro pe kilogram mai mare decât prețul la care marfa a fost livrată de la stația de ambalare.

Comparativ cu alte state europene, România se află printre țările cu cea mai mică diferență între prețul de la fermier și prețul de la raft. În Ungaria, Spania și Franța, de exemplu, prețurile se dublează pe lanțul de distribuție, ajungând până la 118% și, respectiv, 114%.

În Ungaria, un kilogram de mere costă aproximativ 0,78 euro în magazine, față de 0,35 euro cât costă la poarta fermei și 0,74 euro la stația de ambalare. Asemenea României, cel mai mare adaos este adăugat de ambalatori.

Citeşte şi: Prime Paşte 2024. Ce angajaţi primesc 3.000 de lei pe card în Săptămâna Mare, plus o majorare de salariu de 1.200 de lei, tichete de masă şi spor „de armonizare” de 200 de lei

În Spania, prețul unui kilogram de mere pentru consumatorul final ajunge la 1,4 euro, față de 0,65 euro la poarta fermei și 1,03 euro la stația de ambalare. Sortarea și ambalajul adaugă astfel la preț 56%, în timp ce comercianții își pun alți 39%.

În Franța, prețul crește cu 98% de la fermier la stația de sortare și ambalare și cu încă 39% la raft.

Germania și Polonia înregistrează, de asemenea, creșteri semnificative în prețurile merelelor pe lanțul de aprovizionare, cu adaosuri de 98%, respectiv 94%. În Germania, centrele de depozitare și ambalare adaugă în medie doar 10%, restul fiind adaosul pus de către retaileri. În Polonia, adaosurile sunt similare celor din celelalte state membre analizate.

Această analiză detaliată a prețurilor merelelor relevă discrepanțe semnificative în modul în care lanțul de aprovizionare afectează costurile pentru consumatori în diferite țări europene, subliniind importanța transparenței și a eficienței în procesul de distribuție a produselor agricole.

Pretul merelor

Citeşte şi: Preşedintele ASF: De trei ori mai mulţi români investesc în criptomonede decât în acţiuni la Bursa Bucureşti

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală