„Frunza artificială” ar putea rezolva problema energiei prin fotosinteză VIDEO

Să ne imaginăm o frunză artificială capabilă de fotosinteză, care poate prelua lumina direct de la Soare şi care poate asigura necesarul de energie curată pentru casele şi mijloacele noastre de transport, conform unui material publicat de ABC News.
Cristina Dinu
04 iun. 2013, 05:59

Nu este vorba despre o idee care să ţină de viitorul îndepărtat. Acest concept este deja transpus în realitate şi un film documentar pe această temă a câştigat premiul juriului la GE Focus Forward Film Competition, scrie Agerpres.

Scurtmetrajul lui Jared P. Scott şi al lui Kelly Nyks, „The Artificial Leaf” (Frunza artificială) ne face cunoştinţă cu chimistul Daniel Nocera, inventatorul frunzei artificiale, un dispozitiv despre care el spune că poate oferi energia de care avem toţi nevoie.

„Realitatea este mai bizară decât ficţiunea”, a declarat Kelly Nyks, partener în cadrul PF Pictures pentru ABC News. „Mi se pare extraordinar faptul că Dan a aplicat această ştiinţă într-o modalitate în care poate rezolva problema energiei la scară planetară”, a mai adăugat el.

Frunza lui Nocera este pur şi simplu o suprafaţă din silicon acoperită cu catalizatori care se folosesc de lumina solară pentru a descompune moleculele de apă în elementele componente, oxigen şi hidrogen. „Nu face decât să imite fotosinteza”, susţine Nocera.

Gazele rezultate din descompunerea moleculelor de apă pot fi transformate în combustibil care poate produce energie în celulele de energie. Acest dispozitiv poate deja să fie folosit ca o alternativă la reţeaua centralizată de energie electrică.

La nivel mondial, peste 1,6 miliarde de oameni trăiesc fără să aibă acces la energie electrică, iar 2,6 milioane de oameni trăiesc fără să aibă acces la surse ecologice de combustibil pentru a-şi prepara hrana.

„Acesta este modelul: Vom avea un sistem energetic individualizat (…) Cu ajutorul acestor frunze care folosesc doar lumină şi apă putem să ne deconectăm de la reţeaua de energie electrică”, mai susţine Nocera.

Doar cu ajutorul frunzei artificiale, una sau două sticle de apă şi lumina solară sunt suficiente pentru a asigura necesarul energetic al unei case mici. Însă costurile sunt încă o problemă.

Frunza artificială este mai ieftină decât panourile solare, dar este totuşi destul de scumpă. Hidrogenul obţinut de la panouri solare şi o instalaţia de hidroliză are preţul de 7 dolari pe kilogram, în timp ce frunza artificială îl produce la preţul de 6,5 dolari pe kilogram.

Daniel Nocera caută modalităţi de a scădea preţul de producţie al hidrogenului, pentru ca dispozitivul său să fie disponibil unei categorii mai mari de oameni. Recent el a înlocuit cu succes catalizatorul din platină care produce hidrogen gazos cu un catalist mai ieftin dintr-un aliaj de nichel-molibdem-zinc. De asemenea, el caută şi modalităţi pentru a reduce cantitatea necesară de silicon.

Jared P. Scott şi Kelly Nyks şi-au exprimat speranţa că ‘frunza artificială’ va atrage atenţia publicului că există soluţii pentru rezolvarea problemei energetice.

„Noi facem filme pentru acţiune socială”, susţine şi Jared P. Scott. „Noi considerăm filmul drept un instrument pentru schimbare socială. Dacă se poate rezolva criza energetică, vom putea rezolva şi criza climatică, iar apoi vom rezolva şi criza apei, pentru ca la urmă să putem rezolva şi criza alimentară. Totul însă începe cu energia”, a mai precizat el pentru ABC News.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce cantitate de apă trebuie să bei, de fapt, pe zi. Sub nicio formă nu trebuie să consumi 2 litri
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă nu declari corect numărul de persoane la întreținere. Măsuri legale pe care le poate lua asociația de proprietari
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Mare lovitură pentru români. Tot mai greu de muncit în această țară
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Accident rutier grav pe autostrada A1. O femeie a murit, iar un copil, de doar un an, a fost transportat de urgență la spital
Cancan.ro
ZODIA care trebuie să evite călătoriile până în luna iunie, potrivit faimoasei Cristina Demetrescu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Donald Trump salută "o posibilă zi mare". ”Voi continua să lucrez cu Rusia și Ucraina pentru pace”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat