Ce știm despre lira turcească?

Când ne gândim la Turcia, ne imaginăm o țară cu o istorie veche de secole, destinații frumoase, bogăție culinară (în special în materie de dulciuri), alături de cafeaua sa uimitoare. Este adevărat că Turcia este o țară bogată din punct de vedere cultural, dar îi lipsește un aspect foarte important – stabilitatea economică.
Filip Stan
28 mai 2024, 12:50
Ce știm despre lira turcească?

Turcia se confruntă cu multe probleme, dar cea mai gravă este legată de stabilitatea monedei sale, lira turcească. De la introducerea sa pe 1 ianuarie 2005, lira a pierdut mai mult de 96% din puterea sa de cumpărare. De atunci, moneda s-a confruntat cu multiple provocări.

Să vedem cum am ajuns la colapsul lirei turcești, unde suntem acum și la ce ne putem aștepta pe termen scurt pentru această valută.

Cum am ajuns la o liră devalorizată?

Încă din august 1971, când președintele american Richard Nixon a rupt legătura dintre dolar și aur, toate monedele din întreaga lume au început să-și piardă puterea de cumpărare. Acest proces este cauzat de inflație. Inflația înseamnă crearea de bani prin tipărire și extinderea creditului.

Când cantitatea de bani într-o economie crește mai repede decât numărul de bunuri și servicii, banul își pierde valoarea. Acest lucru, la rândul său, duce la creșterea prețurilor. Prin urmare, creșterea prețurilor este consecința inflației. Și acest lucru se întâmplă peste tot în lume.

Din păcate, în Turcia fenomenul este mai pronunțat. Rata anuală a inflației pentru aprilie 2024 este de 69,8%, a treia cea mai mare inflație din lume. Aceste niveluri de inflație au fost cauzate de prea mulți bani creați din nimic.

Inflația produce o reacție în lanț de evenimente negative

Când se creează bani, cei care beneficiază cel mai mult de pe urma lor sunt primii utilizatori ai noilor bani. Acest lucru se datorează faptului că banii încă nu au intrat în economie, astfel încât prețurile rămân aceleași. Când guvernele creează mai mulți bani, au șansa de a cumpăra mai multe bunuri și servicii la prețurile curente. Până când banii ajung la oamenii de rând, ei și-au pierdut deja valoarea.

Pentru a menține beneficiile sociale ale oamenilor, pe măsură ce banii își pierd valoarea, guvernul trebuie să creeze și mai mulți bani pentru a plăti pentru aceleași bunuri și servicii pe care le oferă. Turcia experimentează acest fenomen de ani de zile.

Politizarea banilor

De obicei, când prețurile încep să crească prea repede, intervine banca centrală a țării respective. Autoritatea monetară mărește ratele dobânzilor, iar împrumuturile devin mai scumpe. Astfel, atât oamenii, cât și instituțiile își reduc cheltuielile. Aceasta este logica economică și asta se întâmplă de cele mai multe ori.

Din păcate, Turcia este diferită. Datorită puterii sale politice, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a constrâns Banca Centrală a Turciei din a majora rata dobânzii de mai multe ori de-a lungul ultimilor ani. Cel mai notabil caz a avut loc înainte de alegerile prezidențiale din mai 2023.

Chiar dacă lira era distrusă de o inflație de peste 40%, rata dobânzii de politică monetară era redusă de banca centrală de la 14% la 8,5%. Acest lucru a arătat cât de puternic este Erdogan și ce influență are chiar și asupra unei instituții presupus „politic independente” a țării, banca sa centrală.

Primele semne ale logicii economice

După realegerea sa, Erdogan a numit primul guvernator femeie la conducerea Băncii Centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan. Poziția ei de la început a fost să salveze țara de inflația devastatoare. Astfel, Banca Centrală a Turciei a început să majoreze ratele dobânzilor.

Din păcate, din cauza tipăririi continue de bani, nici măcar o rată a dobânzii de 40% nu a avut vreun efect în reducerea ratei inflației. Dimpotrivă, oamenii au început să se orienteze către alte monede, precum dolarul sau euro pentru tranzacțiile zilnice, sau chiar aurul.

Cererea de aur în Turcia a crescut atât de mult încât în 2023 banca centrală a început să-și vândă rezervele de aur pentru a satisface această cerere, dar și pentru a proteja lira de prea multă devalorizare față de metalul galben. Considerată vinovată pentru deteriorarea bunăstării oamenilor, Erkan a demisionat la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

Ce urmează pentru lira turcească?

Noua liră turcească de astăzi a venit ca un înlocuitor pentru vechea liră turcească. Fiecare liră turcească de după 2005 a fost schimbată pentru 1.000.000 de lire turcești vechi. Până la această reevaluare din 2005, lira turcească era cea mai subevaluată monedă din lume.

Ținând cont de acest lucru, nu ar fi o surpriză să vedem Turcia să facă aceeași redenominare a monedei sale ca acum 20 de ani. Dar mai întâi, pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de bancnote cu nominale mai mari – prin urmare cu mai multe zerouri.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele