Evaluarea Națională 2024. Recomandările profesorului Cătălin Ciupală la proba de Matematică

În această săptămână, elevii de clasa a 8-a susțin probele pentru Evaluarea Națională 2024. Marți, 25 iunie, aceștia vor susține proba la limba română, iar joi, 27 iunie, la matematică.
Alina Costache
24 iun. 2024, 09:14
Evaluarea Națională 2024. Recomandările profesorului Cătălin Ciupală la proba de Matematică

Elevii de clasa a 8-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională 2024. Marți, 25 iunie, va avea loc proba la limba română, iar joi, 27 iunie, la matematică. În cazul celei de-a doua probe, elevii trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Mai exact, elevii sunt îndemnați să rezolve problemele pe care le consideră dificile, pentru că pot fi notați dacă din explicații reiese un raționament corect de abordare.

Evaluarea Națională 2024. Sfaturile profesorului Cătălin Ciupală

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la  Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov vine cu o serie de recomandări pentru absolvenții de gimnaziu.

„Dacă un exercițiu nu a fost rezolvat corect, ar fi de dorit ca aceștia să înțeleagă baremul, apoi soluţia să fie scrisă complet, iar apoi trebuie făcută o reverificare a corectitudinii”, a spus profesorul pentru Edupedu.

Mai mult, „Este important de știut că se pot primi puncte și pe rezolvare parțială. Dacă un elev nu știe să rezolve un exercițiu, ar fi bine să se gândească la el intens aproximativ 10 minute și apoi să treacă mai departe la o altă problemă, urmând să revină asupra exercițiului lăsat – de multe ori, copiii vor reuși să găsească soluția”, a mai spus acesta.

Totodată, odihna este extrem de importantă în această perioadă pentru elevi, iar înainte de examen, trebuie să aibă grijă să doarmă suficient.

„Ar fi bine să fie cât se poate de odihniți, să doarmă cel puțin 8-9 ore pe noapte, este de preferat se ducă la culcare până la ora 22:00. Înainte de somn și imediat ce se trezesc, este bine să stea o perioadă de timp fără telefon, să se relaxeze sau să citească ceva plăcut. După-amiezele/serile până la examen, să facă activități sportive plăcute, ușoare, să se plimbe cu prieteni în aer liber, dacă este posibil, în natură.

Pe căldurile acestea, copiii să aibă la ei o sticlă cu apă (de preferat plată), biscuiți sau o ciocolată, în caz că le scade glicemia și nu se mai pot concentra. Penarul și ustensilele de geometrie să fie pregătite cu o seară înainte, ca să nu aibă grija lor în dimineața examenului.

Până la școală, înainte de examen, copiii să meargă câteva minute pe jos, fiindcă ajuta la diminuarea emoțiilor. În dimineața examenului, să mănânce ceva ușor, astfel încât procesul de digestie să nu consume multe dintre resursele organismului.

Formulele la matematică ar trebui să fie verificate prin autotestare. Să rezolve variantele de examen din anii trecuți și apoi, cu un pix roșu, să verifice, cu datele, criteriile, răspunsurile sau soluțiile din barem, dacă au făcut bine sau nu, marcând/bifând corespunzător.

Citește și: Ligia Deca aruncă bomba despre Evaluarea Națională. Cum se va face repartizarea în centrele de examen

Dacă un exercițiu nu a fost rezolvat corect, ar fi de dorit ca elevul să înțeleagă baremul, apoi soluţia să fie scrisă complet, iar apoi trebuie făcută o reverificare a corectitudinii. Foarte important este ca elevul să studieze baremul ca să vadă, pe de o parte, etapele importante ale rezolvării și, pe de altă parte, exact ce se punctează. Este posibil să nu rezolve complet o cerință, dar să ia 1p sau 2p.

Este important de știut că se pot primi puncte și pe rezolvare parțială. Dacă un elev nu știe să rezolve un exercițiu, ar fi bine să se gândească la el intens aproximativ 10 minute și apoi să treacă mai departe la o altă problemă, urmând să revină asupra exercițiului lăsat – de multe ori, copiii vor reuși să găsească soluția.

Elevii să fie pragmatici, să scrie exerciţiile pe foaia de examen imediat ce le-au rezolvat – este important să bifeze ce au rezolvat. Totdeauna să înceapă cu problemele pe care le ştiu. Scopul final este „câştigarea” a cât mai multor puncte.”, a mai spus Cătălin Ciupală.

Citește și: Statutul elevului 2024. Părinții și elevii pot solicita, în scris, în termen de 5 zile lucrătoare, reevaluarea lucrării scrise dacă sunt nemulțumiți de notare

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Câte kilograme a luat Roxana Nemeș de când a rămas însărcinată! Vedeta a dezvăluit cum decurge sarcina ei | FOTO
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Destinaţie neaşteptată! Unde a plecat iubita lui Nicușor Dan în vacanță cu copiii. Ce măsuri de siguranţă pentru familie a luat preşedintele României
Capital.ro
Verdict pentru Elena Udrea. Decizia luată de Judecătoria Ploieşti
Playtech.ro
Ce taxă va trebui să plătești în Grecia de la 1 iulie 2025. Turiștii și-au arătat deja nemulțumirea
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Răsturnare de situație! Tragedia aviatică din India, cu 260 de morți, ar fi fost provocată! Se ia în calcul, oficial, ipoteza unui sabotaj
Spynews
Prima reacție a lui Cezar Ouatu, după ce a apărut în presă că s-ar fi despărțit de logodnică! Declarații exclusive
Evz.ro
Cel mai așteptat film al lunii vine pe Netflix. Povestea e uluitoare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
A murit fostul soț al Irinei Loghin! Acesta s-a stins din viață la 89 de ani
Cancan.ro
Ilie Bolojan dă afară alți bugetari, după tăierea sporurilor. Veste de ULTIMA ORĂ de la Guvern
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Doliu în România. A murit marele campion al României. A pregătit generaţii întregi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Tragedie uriașă: 18 fete au murit într-un accident de microbuz
Tragedie în Argeș: Un tânăr de 30 de ani a murit într-un accident rutier după ce mașina sa a lovit un copac
MediaFlux
A apărut lista primilor români care vor fi concediați!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Atenție la plantele pe care le atingeți. Buruiana care arde ca acidul a invadat România (Video)