Ce facem cu animalele când plecăm în vacanţă FOTO

Toţi oamenii care au acasă un animăluţ de companie, fie el câine, pisică, peşte sau hamster, se confruntă cu o mare problemă atunci când vine momentul să plece în vacanţă: ce face cu prietenul necuvântător? Din fericire, în prezent există o mulţime de soluţii, pe placul tuturor.
Cristina Dinu
15 iun. 2013, 06:36
Ce facem cu animalele când plecăm în vacanţă FOTO

Multe persoane preferă să îşi ia animalele cu ele în vacanţă, mai ales dacă este vorba de câini. În ceea ce priveşte pisicile sau alte animăluţe de companie, este mai greu să călătoreşti cu ele. Totuşi, dacă optaţi pentru această soluţie, trebuie să ştiţi că există hoteluri şi pensiuni la noi în ţară care primesc şi animale, deşi majoritatea nu acceptă acest lucru. De obicei, pentru animale se percepe o taxă care începe de la 30 de lei pe zi, până la 20% din valoarea unui loc în camera dublă.

Dacă alegeţi să plecaţi cu maşina, trebuie să ştiţi că pisicile şi câinii au, deseori, rău de maşină, aşa că pot vomita sau pot fi foarte agitate. Este recomandat ca, înainte de vacanţă, să se facă câteva drumuri scurte cu maşina, pentru ca animalul să se obişnuiască. Dacă vreţi ca animalul să stea în siguranţă, puteţi să îi cumpăraţi o centură specială pentru maşină, care se găseşte în magazinele de specialitate.

Dacă doriţi să plecaţi cu animalul în străinătate, aveţi de îndeplinit mai multe condiţii. Animalul trebuie să aibă un paşaport, semnat şi ştampilat de veterinar şi de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, şi trebuie să poarte un cip de identificare, sub piele. Atunci când se implantează cipul, animalul primeşte şi un carnet de sănătate internaţional.

Înainte să plecaţi, trebuie să întrebaţi companiile aeriene – dacă este cazul – ce condiţii trebuie respectate. De exemplu, TAROM acceptă în cabina de pasageri numai câini şi pisici, însă sub o anumite greutate – 8 kilograme, cu tot cu cuşcă. Animalele mai mari sunt transportate în cala avionului, tot în cuşca standard IATA, ce se poate procura fie din Aeroportul Otopeni, fie din magazinele pentru animale.

Din păcate, nu puteţi călători prea uşor cu animalele în anumite ţări, precum Marea Britanie sau SUA, întrucât pe aceste destinaţii nu se acceptă la transport animale de companie, nici în cabină, nici în cală, ci doar în regim cargo. Mai mult, animalele vor petrece 6 luni în carantină la intrarea în aceste ţări.

Aşa că s-ar putea să preferaţi o altă variantă: să lăsaţi animalul la un hotel dedicat special necuvântătoarelor. În ţară există deja numeroase hoteluri de acest gen, pentru mai multe buzunare.

În Bucureşti, de exemplu, există mai multe hoteluri pentru animalele de companie ce oferă, în afară de cazare, mâncarea şi plimbarea animăluţului, dar şi alte facilităţi.

În general, camerele sunt mobilate, termoizolate, au geamuri termopan, încălzire şi aer condiţionat. Pentru cei care nu îşi pot permite să scoată mai mulţi bani din buzunare, există padocuri cu cuşti termoizolate şi încălzite.

Mai multe, animalele sunt supravegheate non-stop, au asistenţă medicală şi paznici şi pot fi văzute de proprietarii lor prin intermediul camerelor web montate în hotel.

Preţurile pornesc de la 30-40 de lei pe noapte, pentru camerele cele mai ieftine, şi pot ajunge până la 120 de lei, pentru camerele cu regim VIP.

Opţional, cât timp lăsaţi animalul la hotelul special, puteţi cere şi un program personalizat de educaţie şi dresaj şi servicii de cosmetică.

Pentru pisici, preţurile sunt cuprinse între 30-95 de lei pe noapte.

O altă soluţie ar fi să angajaţi o bonă pentru animalul de companie. Bona poate duce animalul la ea acasă sau poate locui în casa dumneavoastră cât timp sunteţi plecaţi.

Cea mai simplă soluţie este, însă, să lăsaţi animalul cu un prieten sau cu familia. Nu vă costă nimic, iar animăluţul se va bucura că stă în compania unor persoane cunoscute. Trebuie să vă asiguraţi, însă, că persoanele cunosc tot ce trebuie despre îngrijirea animalului: ce să îi dea şi ce să nu îi dea de mâncare, cum să se comporte cu el şi, dacă este cazul, de câte ori să fie scos afară pe zi.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
CCR, față în față cu o decizie crucială. Alegerile din 4 mai, în pericol de anulare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică