Salariile şi pensiile ar putea fi îngheţate în România, creşterea datoriei publice dă fiori guvernanţilor

România se află într-o situație financiară critică, cu datoria publică prognozată să atingă 53,9% din PIB în anul următor, conform ultimelor estimări ale Comisiei Europene.
Filip Stan
08 iul. 2024, 16:45
Salariile şi pensiile ar putea fi îngheţate în România, creşterea datoriei publice dă fiori guvernanţilor

Legea spune că, dacă datoria publică depășește 55% din PIB, dar se situează sub 60% din PIB, Guvernul trebuie să înghețe pensiile şi alte cheltuieli pentru asistența socială.

Ministerul de Finanțe a precizat că, în vederea menținerii indicatorului datorie guvernamentală în PIB la un nivel sustenabil, Guvernul are în vedere stimularea creșterii economice.

Printre măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru a reduce datoria menționăm accelerarea digitalizării, reducerea evaziunii fiscale, optimizarea riscului fiscal, modificarea codului de procedură fiscală.

Greu de crezut că vor fi îngheţate pensiile în an electoral

Acest nivel de îndatorare plasează țara noastră la doar un procent distanță de pragul critic de 55% din PIB, punct la care legislația națională impune înghețarea pensiilor.

Experții Comisiei Europene anticipează că, în urma unui an electoral, deficitul public al României va crește, ajungând la 7% în 2025.

Ce se întâmplă cu deciziile eronate de recalculare a pensiilor. Anunţ de ultimă oră de la Casa de Pensii

În contextul actual, datoria publică a depășit deja 52%, iar conform legii, atingerea pragului de 55% din PIB ar implica nu doar înghețarea pensiilor, ci și a altor forme de cheltuieli sociale, inclusiv salariile din sectorul public.

Deși legea prevede măsuri drastice în cazul unui deficit crescut, până în prezent, aceste măsuri nu au fost implementate. Situația economică dificilă necesită monitorizare continuă și posibile ajustări ale politicilor fiscale pentru a evita escaladarea crizei financiare.

Comisia Europeană a emis recent o avertizare privind economia României, indicând o creștere semnificativă a salariilor în sectorul public pe parcursul acestui an, în domenii precum educație, sănătate și apărare, cu o inflație aferentă estimată la două cifre. Cu toate acestea, se preconizează o încetinire notabilă a acestor creșteri salariale începând din 2025.

Pe de altă parte, în sectorul privat, situația salarială se caracterizează printr-o creștere mai moderată, cu excepția salariului minim pe economie, care va fi majorat la 3.700 lei brut în cursul acestui an. Această situație aduce în prim-plan câteva puncte cheie:

Sectorul privat experimentează o creștere salarială mai lentă, ceea ce ar putea sugera o stabilitate redusă în această zonă a pieței muncii.

Citeşte şi: Ce perioade fără stagiu de cotizare se adaugă la vechimea în muncă. Studiile care îţi aduc bani în plus la pensie

În contextul deficitului bugetar, Comisia Europeană subliniază riscurile asociate cu creșterea accelerată a cheltuielilor curente ale statului. În pofida creșterilor salariale și a pensiilor, aceste măsuri sunt insuficiente pentru a asigura o îmbunătățire a nivelului de trai, întrucât:

  • Stimulează creșterea prețurilor.
    Contribuie la menținerea unei rate a inflației de bază superioare mediei globale.

Astfel, în ciuda intențiilor pozitive, politicile actuale riscă să nu ofere beneficii financiare pe termen lung cetățenilor, în contextul unui mediu economic global din ce în ce mai volatil.

Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern privind pensiile şi salariile: „Unde e lege nu e tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri”

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale (BNR), a atras atenţia Guvernului să fie foarte atent cum gestionează „partea de cheltuieli făcând comparații care nu sunt potrivite”.

Întrebat dacă în 2025 consideră că va fi cazul aplicării unor măsuri mai drastice, inclusiv cea a înghețării pensiilor şi salariilor, mai ales că este o lege în acest sens care stipulează că dacă datoria publică depășește 50% din PIB această măsură de poate aplica, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a spus:

„Unde e lege, nu-i tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri. Nu știm care vor fi acele măsuri și când se vor lua, dar ele se vor lua. Încurajăm, pe căile pe care putem să le avem și noi, Guvernul să facă această corecție fiscală, dar este greu, recunoaștem.

Într-un an și electoral, și cu aceste discuții nesfârșite despre cum să se facă corecția fiscală. Atenție mare la încercarea de a tăia numai pe partea de cheltuieli și făcând comparații care nu sunt potrivite. Mai mult, nu pot să spun”, a precizat recent Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african